torstai 14. syyskuuta 2017

DIY-ohje: pahvinen valokirjain eli light letter

En tiedä, onko DIY-valokirjainohjeelle aivan todellista tilausta, mutta ajattelin kirjoittaa sen silti, koska hakiessani itse infoa pahvisten valokirjainten tekoon, olisin kaivannut muutamia erilaisia ohjeita, joita vertailla ja hakea sitä omalle silmälle (ja taidoille/välineistölle) sopivinta. Itse suosin juuri blogeja DIY-ohjekanavanani, koska toisen todellisen ihmisen onnistuminen lisää uskoani siihen, että kyllä minäkin kykenen, jos kerran joku muukin. Kirjainten suhteen minuun valoi uskoa Latohäät-blogin Mia-Sofian postaus heidän BAR-kirjaimistaan (löytyy täältä). Lisää vinkkejä kirjaimiin löytyy myös Youtubesta hakemalla 'diy light letter'.

Tässä postauksessa siis ohjeet meidän toteuttamiimme valokirjaimiin. Maalaisjärjellä pääsee askartelussa aina pitkälle, mutta mikäli joku kaipaa tarkempaa ohjetta tai vinkkejä yksityiskohtiin, tästä postauksesta on sellaisia mahdollista poimia. Toivottavasti on hyötyä jollekulle!

36352417544_19a432ec06_o

Mitä tehdään?

 • Pahviset B, A ja R -valokirjaimet
 • Mitat: 45 x 30-35 x 8 cm

Mitä tarvitaan?

 • Puhdasta, jämäkkää pahvia esim. jämyä pakkauspahvia roskakatoksesta
 • Terävä mattoveitsi
 • Vähintään 30cm pitkä viivotin
 • Mittanauha
 • Kuumaliimapyssy ja useampi pötkö kuumaliimaa, tavallinen kontaktiliima ei sovi
 • Lyijykynä, kumi ja mustekynä
 • (Harppi)
 • Mieleiset valot, joko verkkovirta- tai paristokäyttöiset
 • Aikaa, intoa ja hyvää taustamusiikkia!

Miten tehdään?


 Suunnitteluvaihe

 1.  Päätin mielivaltaisesti mitat kirjaimillemme. 45cm korkeus näytti silmämääräisesti hyvältä, samoin kuin noin 30cm leveys ja 8cm syvyys, joten näillä raameilla lähdin liikkeelle. Mittoihin olemme hyvin tyytyväisiä: kirjaimet ovat sopusuhtaiset, mutta vaikuttavat, pysyvät jämysti pystyssä ja ovat mahdollista sijoittaa joko lattialle tai pöydälle.
 2. Valitse kumman puolen pahvista haluat kirjaimen etupinnaksi ja tarkasta, ettei pahvissa ole häiritseviä merkintöjä. Huomioi, että kirjain varmasti asettuu oikein päin, kun haluamasi pinta käännetään näkyville, erityishuomio R-kirjaimeen.
 3. Aloitin B:stä ja hahmottelin viivottimen avulla suorat pinnat. Ihanan helppoa!
 4. Ensimmäisen kaarevan B-pinnan hahmottelin silmämääräisesti harpin avulla paikalleen ja toisen piirsin kopiona samoilla harppimitoilla. B on valmis leikattavaksi!
 • Huom! A-kirjaimen joutuu suunnittelemaan alusta loppuun puhtaalta pöydältä, mutta R:n kohdalla kannattaa hyödyntää hahmotteluvaiheessa B-kirjainta, koska alakaarta lukuunottamatta R ja B ovat tehtävissä pitkälti samalla kaavalla.
 • Huom! Kirjainten väliseen sopusuhtaisuuteen kannattaa kiinnittää huomioita. Esimerkiksi me otimme 8cm leveyden käyttöön kaikissa kirjaimissa: B:n ja R:n suorat osat ovat 8cm leveitä ja A:n kaikki pinnat ovat 8cm leveitä.

  BAR-mitatHYVÄ

  

  Leikkausvaihe

 1. Leikkasin B:n irti mattoveitsellä todella lujasti painaen.
 2. Valmiin B:n jälkeen leikkasin yksi kerrallaan pahvista jokaisen B:n sivun mukaisen suorakulmion, joiden avulla kirjaimelle saadaan rakennettua syvyysulottuvuus. Me valitsimme sopivaksi syvyydeksi 8cm ja se toimii hyvin. Kaarevien kohtien osalla täytyy mitta ottaa mittanauhalla kaaren alusta loppuun. Lisäksi kaaripaloissa täytyy huomioida, että leikkaa kaaren kohtisuorassa pahvin aaltoiluun nähden, jotta pahvi saadaan pyöristettyä kauniiksi kaareksi.
 3. Valmiin kirjainpohjan ja syvyyspalojen jälkeen kirjaimen osat ovat oikeastaan liimausta vaille valmiit. Mikäli kirjaimista haluaa umpinaiset, voi irtonaisen kirjainpohjan avulla piirtää ja leikata kirjaimelle myös takakannen. Huomioi jälleen, että haluamasi puoli pahvista varmasti tulee myös takakannessa näkyviin, jos pahvin puolilla siis on eroa.
 • Huom! Mattoveitsen on tärkeää olla oikeasti terävä! Lisäksi pahvin alle täytyy laittaa paljon pahvia/lehtiä/jotain, että voimaa saa käyttää surutta. Näin kirjainten reunat saadaan suoraksi ja siistiksi sekä leikkaaminen mahdollisimman helpoksi.

  IMG_2328

  

   Liimausvaihe

 1. Viimeistään kuumaliimaukseen suosittelen apukäsiä, koska yksin on hankala saada paloja riittävän nopeasti paikalleen ja suoraan. Erityisesti B:n ja R:n kaaripalat ovat todennäköisesti haastavia laittaa yksin paikalleen. Siispä pyssy kuumenemaan ja kaaso, sulhanen tai bestman avuksi!
 2. Me aloitimme yhdestä pitkästä sivusta ja etenimme sivu kerrallaan eteenpäin. Jos syvyyspalojen pituuden on mitannut tarkkaan ja leikannut huolella, on liimaaminen vain palapelin kokoamista, mutta mikäli mukaan on mahtunut vinoa leikkauspintaa ja mittausvirhettä, joutuu paloja siistimään/lyhentämään liimaamisen edetessä.
 3. Me valitsimme pitää kirjaimemme reunat huoliteltuna ja piilottaa syvyyspalamme liimaamalle ne kirjainpohjan takakanteen, mutta mahdollista on myös liimata palat kiinni kirjaimen ulkoreunoihin, jolloin kirjain ikäänkuin kehystyy.
 4. Liimaa kannattaa laittaa rohkeasti ja raot paikkailla hyvin, koska on mukavampi tehdä kerralla tukeva kuin paikkailla työnjälkeä myöhemmin.

 5. IMG_2306

    

  Valovaihe

 1. Me päätimme käyttää verkkovirralla toimivia pikkuledejä. Nauhassamme on 80 lediä 15cm välein. Ledien halkaisija on noin 4mm. Kirjaimemme tulevat olemaan siis naimisissa sekä toistensa että sähköjohdon kanssa, mutta ajattelimme, ettei se haittaa, koska kirjaimia ei kuitenkaan ole tarkoitus siirrellä paikasta toiseen illan aikana.
 2. Halusimme kirjaimiin paljon valoa, joten päätimme sijoittaa ledit noin 5cm päähän toisistaan, jolloin jokaiseen kirjaimeen tuli yhteensä noin 20-24 lediä.
 3. Jarkko hahmotteli, laski ja merkkasi ledien paikat kirjaimiin viivottimen kanssa, minkä jälkeen pistimme ensin suurella kanavaneulalla pahvista ulko-sisä -suunnassa läpi ja tämän jälkeen vielä levitimme reikää ruuvimeisselin kärjellä.
 4. Valot painetaan paikalleen reikiin kirjaimen takakautta niin, että kaikki johdot jäävät kirjaimen sisään ja vain ledin hohtava pää törröttää näkyville. Todella helppoa ja äärimmäisen näyttävää! Valojen pikainen testiasennus A-kirjaimeen viimeistään vakuutti meidät, että projektiin kuluneet työtunnit eit olleet turhia!
 5. Valojen lopullisen asennuksen jälkeen voi kirjaimiin liimata halutessaan takakannen kiinni muutamalla kuumaliimatäpällä. Valmista!
 • Huom! Kirjaimet kannattaa luonnollisesti maalata haluamallaan värillä ennen valojen lopullista asennusta. 

36999347516_d767429698_o

Tulipas pitkät ohjeet! Huh sentään. Ohjeiden pituus ei onneksi tee projektista yhtään vaikeampaa, vaan kyse on helposta askartelusta, joka kuitenkin vaatii paljon aikaa ja malttia, koska vaiheita ja osia on paljon. Suosittelen lämpimästä tarttumaan haasteeseen, koska lopputulos on mahtava! 


  Krista

  2 kommenttia:

  1. Ihan loistava idea! Kiitos tästä postauksesta, ehkä uskaltaudun itsekin kokeilemaan näitä.. :)

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Jes, kiva kuulla! En voi kuin suositella. Me ollaan ainakin supertyytyväisiä meidän kirjaimiin :)

    Poista