lauantai 9. syyskuuta 2017

Yksityiskohdat ovat kivoja - mutta lopulta merkityksettömiä

Pääsimme tasan viikko sitten juhlimaan kauan odotettuja häitä kahden ystävämme sanottuaan toisilleen tahdon. ♥ Häitä oli odotettu kauan ja hurjalla innolla niin meidän vieraiden kuin morsiusparinkin suunnasta, ja lauantaiaamuna oli jopa häävieraan näkökulmasta käsittämätöntä tajuta, että tänään ihan oikeasti on se päivä! Jarkko oli yksi morsiamen kaasoista (maaso), joten hänellä riitti niin hääviikolla kuin -päivänäkin paljon puuhaa, kun taas minulla rivivieraana oli mahdollisuus vain nauttia ja fiilistellä. Ja sen minä tein. Minulla oli aivan mahtava hääjuhlalauantai, joka herätti paljon rakkautta, onnea ja myös syvällisiä ajatuksia häistä. Niistä aion tänään kirjoittaa.

StockSnap_0X3DOGA75K

Viime lauantain häät olivat upeat! Minusta kerrassaan täydelliset tälle parille ja lisäksi minusta kaikkea sitä, mitä olin hääparin etukäteen kuullut toivovan. Koska oma sulhaseni oli maasona aivan hääsuunnittelun ytimessä, tiesin, että häiden ulkoasu ja tunnelma eivät olleet vain sattumaa, vaan niiden eteen oli todella tehty työtä, mikä näkyi upean romanttisena juhlatilana, häikeisevänä hääparina ja miellyttävänä tunnelmana koko päivän ajan.

Ja kuitenkin, vaikka kaikki on loppuun asti tarkkaan miettyä ja valmisteltua, kaikki yksityiskohtainen valmistelu on lopulta merkityksetöntä, koska juhlavieraat eivät lopulta muista yhtäkään pikkuyksityiskohtaa. Vieraat muistavat juhlan suuret linjat ja yleisen tunnelman, joka hääparista, vieraista ja juhlatilasta huokuu, mutta yksityiskohdat katoavat juhlahumuun. Nyt omia häitä puolisen vuotta intensiivisesti suunnitelleena ja yksissä ihanissa häissä vieraana olleena uskallankin todeta, että yksityiskohdat ovat paria itseään varten, kun taas vieraat osaavat keskittyä olennaiseen.

StockSnap_NUYQ8V6ILM

Viime lauantailta minä esimerkiksi muistan 
 • kylmät väreet, jotka häämarssin soiminen ja hääparin ensikohtaaminen saivat aikaan.
 • ihastuksen, joka minut valtasi ensi kertaa juhlatilaan astuessani.
 • pehmeän valon, joka tilassa vallitsi.
 • morsiamen mekon ja hymyn.
 • jokaisen puheen, joista kaikki toivat tilaisuuteen kokonaan uuden näkökulman, koska morsiamen isä tai sulhasen paras kaveri näkee koko juhlan aivan eri silmin, kuin rivikaveri/maason tyttöystävä.
 • uskomattoman hyvän ruuan!
 • hauskat leikit, jotka nostivat tunnelmaa ja sitoivat vieraita yhteen.
 • rentouden.
 • tanssimisen.
 • pehmeät viltit, joihin kääriytyä ulkona.
 • ilon, joka kaikkien kasvoilta loisti.

Viime lauantailta minä sen sijaan en muista

 • kynttiläkippojen väriä.
 • pöytäkoristeiden asettelua.
 • vilttien esillepanoa.
 • servettien taittelutapaa tai oikeastaan edes väriä.
 • boolimukini pillin värisävyä
 • karkkibuffan ottimia tai karkkikippojen väriä.

En muista myöskään fonttia, jolla ruokalista oli kirjoitettu, vessakorien tekstiä tai hääparin ensitanssin yksityiskohtia. Tiedän, että kaikki edellämainitut juhlista löytyivät, mutta millintarkka toteutus ei ole jäänyt mieleeni. Eikä tarvitsekaan jäädä, koska muistan kaiken oleellisen tietääkseni, että viime lauantai oli yksi vuoden ihanimmista päivistä.

StockSnap_TYP0OHLYHC

Kavereidemme häät olivat hääsuunnitteluhattarassa leijuvalle minulle tärkeä päivä. Opin yhdessä päivässä häiden syvimmästä olemuksesta enemmän kuin ikinä hääblogeja tai -lehtiä lukemalla. Yksityiskohdat ovat luksusta, joihin on ihanaa kuluttaa aikaa odottaessa hääpäivää, enkä aio todellakaan lopettaa yksityiskohtien suunnittelua, mutta oikeana päivänä merkitystä on vain suurilla linjoilla yksityiskohtien kadotessa suurempien asioiden alle. Paljon hymyä, rakkautta, aikaa, ruokaa, juomaa ja musiikkia. Niillä pääsee uskomattoman syvälle ihmisen muistoihin, ja juuri sitä minä meidänkin häiltämme toivon - onnellisia muistoja niin meille kuin vieraillekin.

Kiitos F&J uskomattoman ihanasta juhlapäivästä ja vielä kerran paljon onnea! ♥♥ Krista

5 kommenttia:

 1. Olet kyllä oikeassa, suurimmalle osalle vieraista jäävät mieleen nimenomaan suuret linjat. Rohkenen kuitenkin esittää pienoisen erimielisen kommentin, koska itse olen sellainen ihminen, jonka valokuvamuistiin tallentuvat juuri yksityiskohdat, ja muistan ne vielä pitkienkin aikojen päästä. Muistan esimerkiksi serkkuni syksyllä 2009 vietetyistä häistä heidän booliastiansa, kaitaliinojen sävyn, karkkirasiat ja muita ihan pieniä juttuja. En ollut tuolloin millään lailla mukana häidän suunnitteluvaiheessa, mutta vieraana ollessani nautin suuresti huolellisesti mietitystä kokonaisuudesta. :) Ei siis ainakaan kannata tuntea huonoa omatuntoa siitä, jos haluaa suunnitella tarkasti, kyllä jotkut vieraista yleensä sitä arvostaa ihan tosissaan. Stressiä pikkuasioista tuskin kuitenkaan kannattaa ottaa, mikä ehkä oli osa postauksesi ideaa (?).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, kiitos, sinunlaisesi ihmiset antavat koko tälle ihanalle yksityiskohtahöyryämiselle merkityksen :D Joku ehkä sittenkin muistaa kynttiläkippojen muodon ja servettien kuosin. Ja oikeasti tarkoitan joka sanaa, koska on helpottavaa, että joku painaa yksityiskohtia hyvin mieleensä. Itse muistan enemmän lopputuloksena syntyvän kokonaisuuden, jonka yksityiskohdat kyllä saavat aikaan, mutta jossa tiettyjen yksityiskohtien rooli on kuitenkin pieni.

   Hain juuri tuota stressiaspektia, koska vaikka yksityiskohdilla on tärkeä paikkansa hääsuunnittelussa ja kokonaisuuden luomisessa, ei niitä saa päästää liiaksi ihon alle eikä niistä saa ottaa stressiä, koska silloin alkavat suuretkin linjat jo huojua.

   Poista
  2. Niin mä vähän arvelinkin. Mutta kun itse kiinnittää huomiota pikkuasioihin, niin niitä on kiva myös suunnitella. Luonnollisestikin stressaamatta. :D

   Poista
 2. Minulle heräsi sellainen ajatus, että jos nuo mainitsemasi yksityiskohdat eivät ole tarkasti harkittuja, saattavat ne "pistää silmään" ja jäädä sillä tavalla muistiin. Siis jos nuo yksityiskohdat eivät sovin muuten juhlan yleisilmeeseen vaan riitelevät sen kanssa. Joten ehkä niihin yksityiskohtiin kannattaa kuitenkin vähän uhrata aikaa, jos se tuntuu itsestä tärkeälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin totta! Kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa ;) Enkä lainkaan tarkoittanut, että ihanasta yksityiskohtaisesta suunnittelusta pitäisi luopua - en todellakaan aio itsekään lopettaa sitä (mitä ihmettä minä edes tekisin seuraavan vuoden, jos en saisi hioa yksityiskohtia :D ) - mutta sitä ei saa päästä painamaan liiaksi takaraivoon. Eli, että millintarkasti suunnitellut yksityiskohdat ovat se, mistä ensimmäisenä täytyy osata hellittää, mikäli toteutusvaiheessa juuri ennen häitä asiat eivät sujukaan 100% suunnitellusti.

   Koska vaikka yksi yksityiskohta ns pettäisikin, kaikki onnistuneet asiat häivyttävät sen niin, että kukaan vieras ei edes huomaaa ns epäonnistumista. Juurikin, koska kokonaisuus on enemmän kuin yksikään yksityiskohta yksinään :)

   Toivottavasti hiukan selkiytti alkuperäistä viestiäni :D

   Poista