maanantai 6. marraskuuta 2017

Valot ovat kesäsesongin ulkopuolisten häiden sydän

Nyt sitä valaistusasiaa! Häitämme tullaan juhlimaan helmikuussa keskellä synkintä talvea. Turun helmikuussa ei voi luottaa olevan edes valkoisia hankia valaisemassa hääpäivää, joten jo hääsuunnittelussa on lähdettävä liikkeelle pimeydestä, mikä ei kyllä laisinkaan haittaa, koska hämäryydessä on minusta ihanasti tunnelmaa. Omalla kohdallani ajatus yöttömän yön kesähäistä tuntuu lähes ahdistavan vieraalta, minkä takia puolsin itse syksy- tai talvihäitä, kun aloimme pohtia häidemme ajankohtaa. Onneksi myös Jarkko oli sesongin ulkopuolisten häiden kannalla ja päättämämme helmikuu miellyttää suuresti kumpaakin.

Tutkimalla tilastoja vuoden 2017 helmikuulta, voimme havaita, että aurinko on noussut klo 8.06 ja laskenut klo 17.25 tehden päivän pituudeksi 9 tuntia 18 minuuttia, joka on muuten yli tunnin enemmän kuin esimerkiksi tällä hetkellä (6.11.2017). Vuosien välillä saattanee olla maapallon avaruudellisesta sijainnista riippuvaa pientä vaihtelua, mutta totuus joka tapauksessa on, että pimeyttä riittää myös helmikuussa 2019.

Pimeys ei kuitenkaan ole uhka, vaan nimenomaan mahdollisuus. Pimeyden keskellä valaistu juhlatila on luonnostaan lämpöisä, tunnelmallinen ja kutsuva. Hämäryys luo pesän, jossa juhlavieraat ovat lähes automaattisesti yhtä. Mielestäni myös tavoittelemamme tyylikäs illallistunnelma on helpompi toteuttaa, kun ulkona on pimeää ja sisällä loistavat tunnelmaa luovat valot ja kynttilät.

wedding-1937022_1920
grass-2601662_1920
events-986055_1920
37500337934_e74d253398_o

Valojen laadulla on kuitenkin suuri merkitys. Tavalliset kattolamput ja karut loisteputkivalot ovat ehdottomia tunnelmantappajia, enkä itse tykkää lainkaan kylmän valkoisista tai kaikissa sateenkaaren väreissä hehkuvista koristelevaloista. Lämpimän valkoiset tunnelmavalot sen sijaan ovat täsmälleen sitä, mitä helmikuinen juhlatilamme kaipaa - aitojen tuikkujen/kynttilöiden lisäksi tietysti. Postauksen kuvituksena on Pixabaysta ja SnapStockista löytämiäni valaistuskuvia, joissa koen olevan jotain kiinnostavaa ja inspiroivaa.

Meidän häävalaistuksemme perustana tulevatkin olemaan katosta roikkuvat lämpimän valkoiset lamppuvalosarjat ja riisipaperilyhtyjen sisällä hehkuvat pikkuledit sekä pöytiin asetellut tuikut. Juhlatilassamme on ainakin toistaiseksi saanut polttaa aitoja kynttilöitä. Lisäksi juhlatilan seinustoille, johon olemme suunnitelleet ns. valokuvatarinaa yhteisiltä vuosiltamme, tulee jonkinlaisia valonauhoja, lamppuja tai tuikkuja. Eikä sovi myöskään unohtaa upeaa BAR-valokirjainkylttiämme, joka tulee baarin luokse koristamaan ja valaisemaan tilaa.

Itse olen lisäksi pohtinut yksittäisten seinien viereen sijoitettavien alhaalta ylös valoa osoittavien tunnelmavalojen mahdollisuutta, jos tila tuntuu liian hämärältä pelkkien valosarjojen jälkeen. Myös bändin valaistusta täytyy vielä miettiä, koska illan bileiden aikaan pieni tunnelman sähköistys jollain erityisvalolla tai ainakin hauskan värisellä valolla voisi olla hyvä ratkaisu.

26435000869_46f3e62761_o
wine-791132_1920
marriage-2278309_1920
lights-1562200_1920

Olemme jo aloittaneet valosirkuksemme. Ostimme viime kuussa Turun alueen hääkirpparin kautta kahdet valosarjat ja jo hieman aiemmin Clas Ohlsonin alennusmyynneistä yhden ketjun. Näin ollen meillä on hehkulamppuvaloja yhteensä 52 metrin verran (Airam Valomaa osa 7 20m x2 + Clas Ohlson valosarja 12m = 45e), minkä uskomme olevan riittävästi. Tuikuista, kynttilöistä, riisipaperilyhdyistä tai niiden ledeistä ei ole vielä tietoa, mutta seurailen aktiivisesti hääkirppareita, jos sopivat osuisivat vastaan.

Haastavinta valosuunnittelussa on minusta valojen tehokkuuden arvioiminen. Emme halua, että valoa on liikaa, mutta toisaalta emme myöskään, että on liian pimeää. Täytyy ehkä testimielessä ottaa valoketjut mukaan, kun menemme katsomaan juhlatilaa uusin silmin ensi vuoden puolella. Jos joku miettii, millainen juhlatilamme on, tässä linkki postaukseen, jossa esittelen tilaamme tarkemmin.


♥ Krista

4 kommenttia:

 1. Valaistuksella saa kyllä aikaan vaikka mitä, ja parhaimmillaan niillä luodaan ihan eri tunnelmia. Me tykätään molemmat myös kynttilänvalosta ja hämärästä, siksi haluttiin häät "syksymmälle", että edes illalla olis pimeämpää, vaikka elokuun loppu taitaa teknisesti olla vielä kesäkuukausia.
  Meidän koristeluja ja varsinkin valaistuksen merkitystä rajoittais tosi paljon keskikesän valoisuus.
  Kannattaa spottailla myös joulunalusviikolla alennusmyyntejä ja joulun jälkeisiä alennuksia valaistuksen suhteen - monesti pari päivää ennen joulua aloitetaan kauden alemyynnit ja silloin saa superhalvalla mm. valosarjoja ja muita joulun tunnelman tuojia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elokuun lopun häissä saa vähän kaiken. Saa hyvällä tuurilla kesän lämpöä ja aurinkoa, mutta iltaa vasten myös ihana hämyisän tunnelman. Me juhlimme juuri syyskuun ekana viikonloppuna (eli lähes elokuun lopussa) kaverimme häitä ja ilta pimentyi todella kauniin tunnelmalliseksi. Hyvin valittu ajankohta kaikkiaan :) Keskikesän häät eivät olisi meidän tyyliset laisinkaan, koska valoa olisi kerta kaikkiaan vaan liikaa :D

   Hyvä vinkki muuten tuo jouluale! Koska muistan viime vuonna katselleeni juuri valojen aleja, että huh kuinka hyvillä prosenteilla tuotteita myydään.

   Poista
 2. Meidänkin keväthäissä aiotaan valoihin panostaa aikalailla. Valoihin ja peileihin. Nimenomaan sama kuin sulla: romanttisesti hämärää, ei täysvalaistusta! :) Se onkin sitten oma haasteensa miten varmistaa, ettei valoja ole liikaa, mutta sitä ei taida saada tietää muuten kuin kokeilemalla. Kokeilkaamme siis! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Te olette myös vielä hämyisän vuodenajan pari :) Peileillä ja valoilla saa varmasti ihanan tunnelmallisen ja tyylikkään tunnelman. Ja romanttisen, tottakai ;)

   Täytynee tehdä valorynnäkkö hääpaikalle tulevaisuudessa, koska ei sitä ihan oikeasti hahmota, kuinka paljon on tarpeeksi ja mikä liikaa, jos ei pääse vähän testaamaan.

   Poista