perjantai 10. elokuuta 2018

Jos hääbudjetti olisi rajaton

Meillä on koko ajan hääjärjestelyissä ollut yhtenä merkittävänä realiteettina raha. Häillämme on tietty budjetti, jossa pyrimme pysymään, mutta mikäli tälläistä rajoitinta ei olisi, juhlisimme varmasti monelta osin erilaisia häitä. Nykyiselläänkin häistämme tulee aivan varmasti juuri täydelliset meille, mutta jos raha-asioita ei tarvitsisi miettiä lainkaan, tulisi juhlistamme varmasti eri tavalla meille täydelliset.

Häiden kesto

Yhden päivän juhlat ovat koko ajan tuntuneet minusta turhan lyhyiltä, joten budjetittomissa häissä juhlisimme jollain tavalla useamman päivän ajan. Varsinainen hääjuhla olisi edelleen lauantaina, mutta perjantaille voisin toivoa jonkinlaista ruokailua ydinvieraiden eli meidän perheiden, kaasojen ja bestmanien kesken tai lyhyehköä coctail-tilaisuutta koko vierasjoukon kesken. Vaarana kahden päivän juhlissa on riski ensimmäisen illan venymisestä, jolloin kakkospäivä eli itse hääpäivä saattaisi tuntua latteammalta.

Sunnuntaina minusta olisi hauskaa järjestää koko vierajoukon yhteinen brunssi kello 12 jälkeen niin, että jokainen saisi aamun toipua rauhassa ennen meidän tarjoamaa ruokailua. Toisaalta taas ajatus ihan vain kahdenkesken olemisesta tuntuu myös hyvältä, mutta jos rahaa täytyisi polttaa niin sitten brunsseiltaisiin.

Hääpaikka

Hintsan vintti tuntui heti ensimmäisenä juhlapaikkana meille täydelliseltä, emmekä ole kertaakaan hääsuunnittelun aikana katuneet valintaamme. Kuitenkin, mikäli minkäänlaista budjettia ei olisi rajoittamassa unelmiamme, olisimme todennäköisesti päätyneet toiseen juhlapaikkaan.

Olen juhlinut kahdet eri yliopiston juhlat aivan Turun keskustassa sijaitsevalla VPK-talolla ja paikka on minusta aivan järjettömän upea. Oikeasti katsokaa tämän tekstin kuvia! Tila on vanha, arvokas ja äärettömän juhlava kauniine pylväineen ja maalauksineen. Käytännön syistä (kallis vuokra ja huonot vuokra-ajat) hautasimme VPK-talon heti kättelyssä, mutta mikäli rahaa olisi, vuokraisimme talon koko viikonlopuksi ja järjestäisimme juhlien jatkot erillisessä tilassa, johon juhlakansa kuljetettaisiin busseilla. Toinen upea vaihtoehto olisi myös Turun Akatemiatalo, joka on niin ikään arvokas ja koristeellinen juhlasali keskustassa.

LEO_4661
LEO_5105

Ruokailu

Ruokailun osalta olisi aivan ehdottomasti edessä buffet-tyyppisen ruokailun hylkääminen ja vaihto pöytiintarjoiluun. Rakastamme hyvää ruokaa ja fine dining -kokemuksia, joten unelmatapauksessa häissämme tarjottaisiin meille henkilökohtaisesti suunniteltu 4-5 ruokalajin menu pöytiintarjoiltuna. Ruokajuomana luonnollisesti tarjottaisiin menullemme varta vasten suunniteltu viinimenu - ihan kuin oikeassa fine dining-ravintolassa!


Juhla-asut

Rakastamme kumpikin hääpukujamme todella paljon, mutta mikäli budjetti olisi rajaton, luulen, että tahtoisimme kumpikin kuitenkin meille varta vasten suunnitellun ja ommellun asukokonaisuuden. Arvostamme Jarkon kanssa molemmat myös suomalaista työtä ja suunnittelua, joten mittatilaushääpuku olisi myös arvonäkökulmasta erinomainen ratkaisu. Haasteena ainakin minulla tosin olisi, että olin hääpukusovittelun alussa melko pihalla, millaisesta puvusta unelmoin, mutta tässä ammattilaiset varmasti osaisivat auttaa. Olisi ihana ajatus astella alttarille uniikkipuvussa, joka olisi luotu täsmälleen ja vain minua varten, ja syntynyt jonkun aidon ihmisen käsien kautta.

Häiden kuvaus ja musiikki

Häämme kuvaa ystävämme Josefina, joka otti myös meidän kihlakuvamme alkutalvesta 2016. Tykkäämme Josen tyylistä valokuvata kumpikin todella paljon, eli sen suhteen ei olisi ongelmaa, vaikka rahaa olisi kuin roskaa, mutta tottakai olisi kiva saada Jose mukaan nauttimaan juhlasta täysin rennosti ilman kuvauspaineita. Toinen merkittävä pointti olisi videokuvaajan varaaminen, koska uskon hääpäivän suhahtavan niin vauhdilla ohi, että hetkiin olisi videomuotoisenakin kiva palata jälkikäteen. Jonkinlaisen videomateriaalin taltioiminen ja itse-editointi meillä pyörii mielessä edelleen, mutta saa nähdä, mitä asian suhteen todella keksimme/päätämme.

Bändinä meillä on pienin modauksin (sijaisrumpali ja ekstrakosketinsoittaja) Jarkon oma bändi, jonka jäsenet ovat lupautuneet opettelemaan parin setin verran toivomiamme cover-biisejä. Luotan musiikkipuoleen täysin, mutta tottakai olisi Josen tapaan kiva tarjota bändikavereillekin mahdollisuus nauttia juhlista vain vieraan roolissa ilman paineita illan esiintymisestä. Paitsi tietysti Otolle, joka on bändihomman lisäksi myös bestmanin roolissa.

LEO_4726

Isojen linjojen lisäksi rajaton budjetti muuttaisi tietysti monia pienempiä juttuja, kuten juomatölkkien korvaamista lasipulloilla, keskinkertaisten servettien vaihtamista upeisiin luonnonvaaleisiin pellavaservetteihin ja mahdollisimman edullisen hääkuljetuksen korvaamista jollakin upealla museoautolla.

Moni asia muuttuisi, mutta häidemme ydin pysyisi kuitenkin juuri tälläisenä, mitä nyt suunnitelemme tulevalle helmikuulle. Siinä mielessä olen todella levollisin mielin, koska koen, että nykyisellä budjetillamme saamme luotua meidän näköiset häät, mikä onkin koko hääsuunnittelulle ydin. Me.


Postauksen kaikki kuvat: Leo Brinkmann, kuvat ainejärjestömme vuosijuhlista Turun VPK-talolta


♡ Krista

9 kommenttia:

 1. Tää oli kyllä hauska teksti ja mielenkiintoinen ajatusleikki. Veikkaan, että meidänkään häät ei hirveästi muuttuisi, vaikka budjetti olisi rajaton. Ehkä valokuvaus- ja videokuvaussuunnitelmat vähän paranisivat ja molemmat hankkisivat luultavasti myös kustomoidut hääpuvut. Ehkä haluaisin panostaa kaasojen ja bestmanien pukeutumiseen vähän lisää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat sanat! Paljon olisi hienosäätöä, johon rahaa saisi palamaan mielin määrin, mutta isot linjat pysyisivät varmasti melko samanlaisina kuin nyt.

   Poista
 2. Rajattomalla budjetilla on kyllä hauska leikitellä. :D Mekin panostaisimme varmasti enemmän yksityiskohtiin, suuriin linjoihin olemme tyytyväisiä ihan näinkin. Koko viikonlopun häät olisivat ihanat, ja itse alan kallistumaan kyllä siihen, että varaamme myös videokuvaajan taltioimaan tunnelmaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koko viikonloppu olisi kyllä ihana. Siinä täytyisi vaan tarkkaan suunnitella juhlat, ettei intensiteetti latistu ja ettei toisaalta juhlakunto lopu kesken :D Ajatusleikki on siinä mielessä helppo, että ei tunnu lainkaan ikävältä, kun tietää, että nykyiselläänki häät tulee olemaan todella meidännäköiset ja omalta tuntuvat. Enempi rahaa muuttaisi vain noita yksityiskohtia. Meillä muuten myös videokuvaus nytkähti aivan tyhjästä eteenpäin! Siitä toivottavasti lisää pian tulevaisuudessa, kun saadaan varmisteltua vielä miljoonanteen kertaan, että kuvaus on oikeasti totta ':D

   Poista
 3. Välillä sitä toivoo, että olisipa budjetti rajaton. Mutta toisaalta rajallisemmalla budjetilla panostaa sitten eniten vain niihin tärkeimpiin asioihin ja häät eivät ainakaan lähde käsistä, vaan pysyvät mukavan intiimeinä ja sopivasti hiukan "kotitekoisen" oloisena. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta. Jos rahaa ei tarvitsisi miettiä lainkaan, voisi homma levähtää, kun kaikkeen voisi panostaa. Minusta tämä edullisten reittien keksiminen on pääosin oikeasti hauskaa, kun voi metsästää asioita käytettynä ja pohtia vaihtoehtoisia ratkaisuja.

   Poista
 4. Kyllähän sitä itsekin keksisi vaikka mitä muuta hienoa häihimme, jos budjetti olisi isompi. Kuitenkin ainoa asia jonka nyt todella haluaisin, on videokuvaus. Kiinnostaisi kuulla, mitä ajatuksia teillä on videoinnin toteuttamisesta omin voimin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tapahtui videokuvauksen osalta suuria viime viikonloppuna. Aivan tyhjästä asia vain järjestyi! En vielä uskalla kertoa sen enempää, koska haluan vielä ensin varmistella kuvaajaksi lupautuneelta ystävältämme, että hänestä on ok kirjoittaa, mutta toivon mukaan jaan enemmän ihan pian. Ja ainakin tietysti ajatuksia yleisesti voin kertoa. Me emme videokuvausta sinänsä jahdanneet, emmekä olleet siihen budjetoineet, mutta kuukausien aikana kipinä saada päivästä jonkinlaista videomateriaalia on kyllä kasvanut. Aluksi oli ajatus saada joku vain kuvaamaan päivän aikana ja Jarkko editoisi videon itse häiden jälkeen, mutta nyt suunnitelma tosiaan meni vkl aikana uusiksi.

   Mutta palaan aiheeseen pian, kun tiedän, minkä verran saan ystävästämme puhua! :)

   Poista
  2. Hienoa, että ootte saanut videokuvauksen järjestymään!

   Mä juttelin asiasta työkaverille, ja hän ehdotti josko kamera kiertäisi juhlassa, että halukkaat saisivat kuvata. Siitä lähdinkin miettimään, josko rehdisti pyytäisin jotakuta lähipiiristä kuvaamaan vihkimistä jonkin aikaa, ja sitä ennen yksi kaasoista voisi kuvata videolle samalla kun otetaan potretit. Ajatuksissa myös editoida video sitten itse.

   Itselleni visuaaliset muistot on niin tärkeitä, että ehdottomasti haluaisin saada tämän jotenkin toteutumaan =)

   Poista