maanantai 17. joulukuuta 2018

Naimaiässä

Me molemmat olemme joulukuun lapsia. Molemmat vielä joulukuun alun lapsia, joten koko joulukuu on tyypillisesti ollut meille yhtä juhlaa. Tänä vuonna oman lisämausteensa vanhenemiseen toi fakta, että me menemme tämän ikäisenä naimisiin. En tule näkemään 27. syntymäpäivääni neitinä, vaan rouvaudun 26-vuotiaana ja Jarkko astuu avioliiton satamaan 28-vuotiaana.

Suomessa tilastoitu asioita ahkerasti, joten ajattelin meidän läheisen synttärihumun ja naimaiän saavuttamisen kunniaksi hiukan tarkastella tilastoja ja meidän suhteutumistamme niihin. Käyttämäni data perustuu Tilastokeskuksen marraskuussa julkistamiin tietoihin avioliitoista ja eroista vuodelta 2017. Muun datan ja kuvien osalta teksti perustuu Ylen maaliskuussa 2018 julkaisemaan Tällainen on sukupolvesi lukuina -artikkeliin.

Esteettömystodistus vahvisti todeksi sen, mihin me molemmat jo luotimme: kumpikin meistä on solmimassa ensimmäistä avioliittoaan. Minä päädyn tilastoihin ensinaijana noin 26,19 vuoden ikäisenä ja Jarkko 28,2 vuoden iässä. Koko Suomeen verrattuna olemme reippaasti edellä aikaamme! Suomen mittakaavassa ensimmäinen avioliitto solmitaan nimittäin naisten osalta keskimääräisesti 31,7- ja miesten osalta 33,9-vuotiaana. Edes Suomen keskimääräisesti nuorimpina avioituvat keskipohjanmaalaiset eivät pidä samanlaista kiirettä kuin me (naisten 1. avioliittoikä 29,7 vuotta ja miesten 33,9 vuotta). Vanhimpana ensiliittonsa solmivat lappilaiset, joiden keskimääräinen ensimmäisen avioliiton solmimisikä vuonna 2017 oli naisten osalta 33,1 ja miesten osalta 36,1 vuotta.

sukupolvesi
sukupolvesi-2

Olen syntynyt vuonna 1992. Ylen tietojen mukaan Suomessa syntyi tuona vuona 66 731 lasta, joihin minä tässä tekstissä vertaudun. Meistä 1% on jo kuollut. Niillä, ketkä ovat yhä fyysisesti läsnä, on keskimääräisesti vielä 56 vuotta elinaikaa jäljellä. Naimisissa meistä on 14% ja itseni tapaan toistaiseksi avoliitossa 36%. Lähes viidesosalla (19%) meistä on alaikäinen lapsi ja lähes saman verran (18%) on nostanut jo asuntolainaa, jota on keskimäärin 81 183 euroa. Valtaosalla (84%) on jo jokin tutkinto suoritettuna.

Jarkko on syntynyt vuonna 1990. Ylen tietojen mukaan tuona vuonna Suomessa syntyi 65 549 lasta, joista jo 1% on kuollut. Tyypillisimpinä kuolinsyinä ovat olleet itsemurha, yliannostus, syöpä ja liikenneonnettomuudet aivan kuten vuoden -92 lapsillakin. Elinaikaa on loogisesti jäljellä kaksi vuotta vähemmän kuin minun ikäluokallani eli 54 vuotta. Vuonna 1990 syntyneistä naimisissa on jo 22% ja avoliitossa enää 34%, joten elämme merkityksellisiä vuosia. Ikävuosien 26 ja 28 välillä mennään joko naimisiin tai erotaan. Tai pidetään huolta alaikäisesti lapsesta, koska jo neljäsosalla (25%) on alaikäinen lapsi. Muilta osin data oli ikävuosiemme välillä yhteneväinen todennäköisesti tutkimusteknisistä syistä.

Että sellaista. Avioliittoon olemme marssimassa keskimääräistä nuorempana, mutta tutkinnot ovat vielä matkalla samoin kuin kuolema, asuntolaina ja lapsetkin. Tosin niin on suurimmalla osalla muistakin ikäluokassamme.


♡ Krista

Ps. Kristallihäät pääsi mukaan Vuoden hääblogi 2019 -äänestysvaiheeseen! Hiphei! Kiitos kaikille blogimme mukaan nimenneille. ♡ Enää jäljellä on siis lopullinen äänestys, jonka perusteella eniten ääniä saanut blogi kruunataan Vuoden hääblogiksi tammikuussa 2019. Yritän ehtiä kirjoittaa tunnelmistani tarkemminkin vielä, mutta koska en uskalla joulun ja joulunajan töiden (niinpä ääks, aloitin tänään uudessa työpaikassa) luvata, jaan teille jo tässä vaiheessa linkin äänestykseen, jossa on mahdollisuus rasti ruutuun -menetelmällä valita suosikkinsa 20 hääblogin joukosta. Tässä linkki, olkaa hyvät.

8 kommenttia:

 1. Tosi hauska teksti! 😊 Vähäb erilaista näkökulmaa peliin ja itsekin olen saman näkökulman ottanut, kun Visankin saapui naimisiinmenoikäänsä viime viikolla. Niin jännittävää! 🙊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minusta tälläiset sukupolvivertailut on hauskoja ja luen ne aina uutisistakin. Hyvin taipui tällaiseen häähupatukseenkin :D

   Poista
 2. Oonpas tosi nuori sitten kun meen naimisiin 26 vuotiaana. Muutenkin hauskat tilastot, oman vuoden jutut täyttyy hyvin kun on lainaa, tutkinto ja työt, huh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilastojen valossa 26-vuotias naimisiinmenijä on tosiaan vielä nuori nykyajan standardeilla. :D Meillä on himppu vielä matkaa muihin, mutta ei kovin pitkää aikaa kuitenkaan.

   Poista
 3. Onnea synttäreistä molemmille ja blogikisan finaalipaikasta! <3 Minäkin olen joulukuun alussa syntynyt, tarkemmin ottaen 5. päivä - satunko olemaan kummankaan synttärikaima? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Menet meidän väliin synttäripäivälläsi eli aivan kaimoiksi ei päästä, mutta etäisiksi synttärisukulaisiksi kuitenkin, koska aivan siinä holleilla olemme. Jarkko on aivan kuun alussa ja minä noin viikkoa myöhemmin. ;)

   Poista
 4. Mielenkiintoista faktaa kun olen myös vuonna 1992 syntynyt :) Itsekin menen siis 26-vuotiaana naimisiin, vaikka häistä muutaman kuukauden päästä täytänkin 27v. Myös asuntolaina, tutkinto ja avoliitto on jo "saavutettu" :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tykkään tällaisistä tilastoista ja varsinkin nyt on kiinnostavaa selailla, kun on itse päätymässä tilastoon ensivioliiton myötä. Me hoidetaan avioliitto pois alta ja sitten matka jatkuu kohti seuraavia saavutuksia, kuten asuntolainaa :D

   Poista