maanantai 25. maaliskuuta 2019

Papin puhe meille herätti hämmennystä

Vihkimisemme oli kaikkiaan kaunis hetki, jota muistelen kaikin puolin lämmöllä. Minulla ei ole pappiamme kohtaan mitään ikäviä ajatuksia, enkä ole millään tapaa kiukkuinen hänelle, mutta muutama kohta hänen puheessaan tarttui niin meidän kuin vieraidemmekin korvaan.

Olemme melko liberaaleja nuoria aikuisia, eikä meillä henkilökohtaisesti ole mikään tarve korostaa avioliittoa naisen ja miehen välisenä liittona. Papillamme oli. Ymmärrän tottakai myös pappia, koska hänellä on uskonsa, oppinsa ja mielipiteensä, joita hänellä on työnkuvassaan oikeus ja velvollisuus tuoda esiin. Kuitenkin oli minusta huonoa pelisilmää erityisesti nostaa nais-mies -asiaa tapetille meidän häissämme, kun olimme antaneet vihkikeskustelussa hyvin rennon, nuorekkaan ja epäkonservatiivisen kuvan meistä parina. Jokainen pappi taplaa tyylillään ja arvostan itse omien mielipiteiden takana seisomista, mutta meidän häihimme konservatiivinen avioliitto on miehen ja naisen välille solmittava liitto -painotus ei istunut. Papilla oli tähän kuitenkin oikeus, enkä sen takia häntä kritisoikaan. Keskustelua painotus kuitenkin herätti.

K&J-3391

Omaan korvaani (ja monen muunkin korvaan) särähti pahiten papin puhe pikaisesta perheen perustamisesta ja pian syliin nostettavasta pienokaisesta. Öh, anteeksi, mutta me emme maininneet minkäänlaisia pikaisia lapsiaikeita vihkikeskustelussa. Emme minusta maininneet ylipäätään mitään tulevaisuuden lapsitoiveita keskustelussamme, mutta pappi päätti puhua kuin olisin jo raskaana. Osa vieraistamme olettikin puheen pohjalta näin ja vasta juhlissa nauttimani alkoholi herätti heidät, että ehkä papin puhe ei nyt viitannutkaan ajankohtaiseen raskauteen. Tai ainakin toivottavasti herätti, koska muuten minusta sai vaikutelman sikiötään hääjuhlan varjolla alkoholimarinoivana hulttiona. Noin suorat viittaukset lapsiin ovat minusta kaikkiaan vaarallisia, koska voisihan olla, että a) emme halua lapsia, b) olisimme yrittäneet lasta tuloksetta jo pitkään tai c) tiedossa olisi jokin lääketieteellinen ongelma, jonka vuoksi unelmamme saada biologinen lapsi olisi jo vuosia ollut tuhoon tuomittu. Kaasojen, bestmanien ja kuvaajien kertoman mukaan ilmeeni oli muuten alttarilla ollut näkemisen arvoinen, kun pappi pudotti pienokaispommin. Voin uskoa. Jälleen siis papilta hiukan konservatiivinen ja pelisilmätön liike, joka herätti runsaasti keskustelua.

Jarkolla eniten tunteisiin upposi papin murjaisu yhteisen arjen alkamisesta avioliiton myötä. Niin, emmehän me ole häiden aikaan asuneet yhdessä yhteistä arkea kuin 6,5 vuotta, mutta kenties avioliiton sinetti räjäyttää nyt pankin ja arki jollain tapaa mullistuu. Voin paljastaa teille salaisuuden: ei mullistunut. Yhtä kivaa ja arkimaista tämä on kuin ennenkin.

Kuten sanottu, no hard feelings, mutta paremminkin puhe olisi voinut meille osua. Tärkeintä oli kuitenkin, että pääsimme naimisiin ja onpahan nyt mitä muistella häävieraiden kanssa.

Kuva: Josefina Seppänen

♡ Krista

23 kommenttia:

 1. Tuo "avioliitto on naisen ja miehen välinen liitto" taitaa ihan kuulua perinteiseen vihkipuheeseen, sen verran usein sen on kuullut... Harmittavaa kyllä, jos pitää vihkiparin erikseen pyytää tuollaisten puheiden minimoimista. Ja nuo lapsipuheet olivat kyllä..! :(

  Kiitos, kun jaoit meille lukijoille tämän kokemuksen - tulevat hääparit tietävät ehkä nyt olla tarkkoina puhuessaan papin kanssa ennen vihkimistä, niin mekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin varmasti kuuluukin ja minusta se on sinänsä kauniin ikiaikaisesti sanottu... jos se todettaisiin vihkimisen aikana sen kerran. :D Nyt saimme kuulla lainin kuitenkin hiukan useammin ja sen takia syntyi tunne, että pappi haluaa todella painottaa asiaa.

   Kannattaa tosiaan puhua papin kanssa tarkkaan, ettei synny hämmennyksiä esim noiden lapsiasioiden kanssa. Meillä ei onneksi osunut herkkään kohtaan, mutta riski on aika suuri, kun lähtee aivan sokkona puhumaan parin lapsitoiveista.

   Poista
  2. Joo, luulisi että nykypäivänä muutenkin tuo sanottaisiin vain kerran, jos sen kokee pakolliseksi sanoa - tosi kurjaa, että teille osui noin vanhoillinen tyyppi! :(

   Poista
 2. Lapsitoive on monelle niin henkilökohtainen ja vaikea asia, ettei siihen kerta kaikkiaan pitäisi tuntemattoman mennä kajoamaan. En siis myöskään ymmärrä pappinne ratkaisua puhua siitä! Mun korvista olisi varmaan noussut savua, jos olisin kuullut saman oman pappimme suusta - minä kun en ikinä ole halunnut lapsia ja raskaaksi tuleminen edes vahingossa olisi todella vaikea paikka. x(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin juuri. Ihmisiä on erilaisia, pareja on erilaisia ja jokaisen elämänvalinnat ovat oma asia, joka ei kuulu papin kirkossa kuulutettavaksi (erityisestikään, jos asioista ei ole mitään kyseisen henkilön kanssa puhuttu).

   Poista
 3. Oioi, kuulostaa kyllä melko hämmentävältä. Tuo pienokaispommi on harkitsematon ja myös hieman vaarallinen asia ottaa puheeksi vihkipuheessa, varsinkaan jos ei tiedä asiasta tai pariskunnan ajatuksista yhtään mitään. Vaikka lapsettomuudesta nykyään ehkä jo puhutaan enemmän, on se kuitenkin vielä melkoinen tabu ja ymmärrettävästi todella vaikea asia ihmisille. Mielestäni raskausutelut muutenkin ovat sellainen asia, jota ei ikinä pitäisi kysellä tai olettaa yhtään keltään. Juurikin koska emme ikinä voi tietää, mitä ihmiset oikeasti käyvät läpi tai kuinka arka paikka asia voi jollekkin olla. Vaikka tämä ei nyt ehkä meitä koskekaan, särähti tämä kuitenkin pahasti korvaani asiaa pitkään läheltä seuranneena.

  Hyvä, että teillä puhe ei kuitenkaan pilannut juhlaanne. Itse olen ollut häissä, jossa pappi puhui paaaljon pidempään hääparin koirasta, kun itse hääparista tai avioliitosta. Siitäkin riittää puhuttavaa ja muisteltavaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tässä ole kaikkiaan mitään järkeä, kun asiaa pohtii. :D Papin puheet olivat niin monella tasolla epäkorrekteja, koska aihe oli aivan luvaton vihkiseremoniaan ja koko tilanne absurdi, koska siinä me kuuntelimme asioita, joita pappi tulevaisuudestamme puhui, ja yhtä aikaa tiesimme, että emme olleet puhuneet papille mitään moisista jutuista.

   Hahah :D Erikoinen lähestymiskulma tuokin. Meidän kissasta olisi saanut aivan vapaasti höpöttää, mutta ehkä meidän pappi oli enemmän vauva- kuin kissaihmisiä ;D

   Poista
 4. Apua, täytyypä olla tarkkana. Vihaan niin paljon noita lapsikommentteja. Meille ei tule häihin puheita vierailta koska viime kesänä miehen siskon häissä heidän äiti kertoi jäävänsä odottamaan pienokaisia. Eieiei, ei tuu puheita jos tämä on vaarana. Syyt juurikin noi samat kun oot luetellut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sukulaisten puheet muuten oikeasti osaavat olla vaaran paikka noiden vauvajuttujen suhteen. Papin kuvittelisi vielä osaavan suhtautua neutraalisti ja olla kommentoimatta, mutta sukulaisilla voi omat unelmat ja haaveet nousta liian herkästi pintaan. Mutta eipä onnistunut papillakaan, joten sukulaisilta lipsahtanee vielä herkemmin.

   Poista
 5. Jäin vaan tuijottamaan tekstiä, että miten tommonen vauva-asia on edes otettu esiin. Ja vielä ihan puskista. Tuosta todellakin sai sellaisen kuvan, että odottaisitte jo.
  Oliko pappi teille entuudestaan yhtään tuttu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollut tuttu kuin vihkikeskustelun pohjalta. Keskustelu meni oikein kivasti ja kummallekin jäi hyvä fiilis papista. Pappimme oli oikein herttainen rouvashenkilö. Eikä me kaunoissamme täällä nytkään olla, koska ei osunut meidän kohdalla arkaan paikkaan, mutta selkeästi kyllä tiedostetaan, että tökerö puhe oli ja loukkaantuakin olisi voinut. Se nimittäin todellakin kuulosti siltä, että meillä jo odotetaan vauvaa, vaikka tällaisia suunnitelmia ei ajankohtaisesti ole edes maisemissa.

   Poista
 6. Ei vitsi, vähänkö ärsyttävää, että papin puhe ei ollut teidän näköinen. Luulisi, että papeilla olisi vähän hienovaraisuutta tällaisten asioiden suhteen ja että he kyselisivät jo vihkikeskustelussa hääparin mielipiteitä tiettyjen asioiden esiin nostamisesta. Tietty tuo sanoma naisen ja miehen välisestä liitosta tavallaan kuuluu kirkollisen vihkimisen kaavaan, mutta mielestäni nykypäivänä sitäkään ei tartteisi kyllä liikaa painottaa eikä varsinkaan ruveta puhumaan mistään lapsien hankkimisesta ellei siitä ole keskusteltu jo aiemmin papin kanssa. Me katsottiin joskus kihlautumisen jälkeen J:n vanhempien häävideota ja heillä oli myös pappi, joka puhui vähän mitä sattuu. Puhe tuntui kestävän ikuisuuden eikä siinä jossain kohtaa puhuttu oikestaan enää edes mistään häistä/parisuhteesta vaan yhteiskuntarakenteista ja yms vähän poliittisemmasta. Mulla jäi siitä pieni pelko perseeseen, että jos meillekin osuu pappi jonka kanssa ajatukset ei sovi yhteen. Sormet ristiin, että niin ei käy ja pitää kyllä selkeästi ottaa vihkikeskustelussa puheeksi, mistä emme halua puhuttavan. Tosi harmi, että teidän pappi ei nyt osunut ihan nappiin puheellaan, mutta ihanaa, että osaatte ottaa asian kuitenkin huumorilla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokemuspohjainen vinkkivitonen, että kannattaa tosiaan nostaa esiin, jos on aiheita, joista ei toivo papin puhuvan. :D Sinällään hassua, koska ei meille tullut mieleenkään vihkikeskustelun pohjilta, että pappimme puhe veisi odotettavissa oleviin vauvoihin ja avioliiton täydentymiseen vasta lapsen myötä. Paljonhan papin persoona ja oma halu tuoda erilaisia asioita esiin korostuu juuri vapaassa puheosuudessa, joten jos näistä koottaisiin jotain kirjaa, voisi esiin nousta hyvinkin sekalainen kattaus perhepoliitiikkaa, yhteiskuntaa ja arvokysymyksiä, joita tuoreille vihkipareille on puhuttu. :D

   Poista
 7. No, voi hyvää päivää! Mä en tiedä, oisko mulla riittänyt huumori. Onneksi meillä on maallisen puolen vihkiminen, niin ei tartte pelätä... Mutta onhan tuossa muisteltavaa vielä myöhemmin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä onneksi riitti ja riittää yhä, mutta aivan kammottavaa olisi ollut parille, jolla puhe olisi osunut juuri arkaan paikkaan. Olisi varmasti mustannut hääpäivän tunnelmaa ja aivan turhaan.

   Poista
 8. Ei hitto mikä moka! En todellakaan odottanut mitään tällaista, kun mainitsit viime postauksessa papin erikoisesta puheesta. Tää oli paljon vakavampi "rike" kuin kuvittelin! Tosi mälsää, ettei vihkitilaisuus ollut tältä osin teidän näköinen. Mutta tosiaan, hyvän tarinan siitä ainakin sai 😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei oltu haaleassa vedessä meidän papin kanssa. Jäi muisteltavaa jälkikäteen puitavaksikin. :D Onni onnettomudessa, että meillä ei mennyt puheen vuoksi mieli mustaksi, mutta aika vaarallisilla vesillä pappi seilasi puheissaan.

   Poista
 9. Mietin, että aiotteko antaa asiasta palautetta? Ei sillä, että mitenkään pitäisi, jos ei siltä tunnu, mutta mielenkiinnosta mietin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei olla annettu. Hääpäivänä ei itselläni ollut halua asiaa puida kasvotusten, koska en tahtonut sotkea hääpäivään ikävällä kaiulla varustettuja ylimääräisyyksiä. Nyt jälkikäteen emme ole myöskään palautetta antaneet. Olen itse maailman huonoin negatiivisen palautteen antaja ja nyt 2kk häiden jälkeen palaute tuntuisi vielä vaikeammalta antaa. Tässä olisi kuitenkin asiallinen paikka antaa palautetta, mutta luulen, että meillä tämä jää meillä vain jupinaksi.

   Poista
 10. Ai kamala... onneks meillä on siviilivihkiminen joten ei ole tuollaista vaaraa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turvallinen valinta :D Toisen pään sisään on aivan mahdoton mennä, koska ei meille vihkikeskustelun pohjalta tullut mieleenkään, että papin puhe voisi olla noin erikoinen ja rohkea.

   Poista
 11. Voi apua. Miten joku vielä nykyään on voinut missata sen, että lasten hankinta ei ole helppoa ja että se voi olla myös suruntäyteinen tie? Tai sen, että on monia tapoja olla elää hyvää elämää? Argh.

  Harmi myös, että ette saaneet sitä lämminhenkistä ja teidän näköistä puhetta, jonka voi parhaimmillaan saada. Onneksi tiedän päivä vaikuttaa muuten ihanalta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niiin. Todella erikoinen lähestymiskulma puheeseen papilta monelta tapaa. Lapset yhtenä kulmana ja parisuhteen täydentyminen täydeksi vasta lasten myötä toisena. Meidän päivää puhe ei onneksi lainkaan pilannut, vaan nappasimme puheesta vain hauskimmat pointit osaksi päivän muistoja. :)

   Poista