perjantai 27. tammikuuta 2017

Vihkikirkko valittu

Kuten aiemmin kirjoitin, meille kummallekin kirkkovihkiminen on ollut päivänselvä koko hääprosessin ajan. Vihkikirkko sen sijaan ei ole ollut päivänselvä, vaan olemme pyöritelleet paria vaihtoehtoa. Sinänsä kirkon valinnalla ei ole vielä aikoihin kiire, koska Turussa kirkon voi varata vasta tasan vuotta ennen hääpäivää, mutta minusta on silti hauska saada juhlan perustat jo ajatuksen tasolla kuntoon.

Turun tuomiokirkko
Olemme asuneet Turussa nyt 4,5 vuotta, häiden aikaan 6,5 vuotta. Vuosien aikana olemme rakentaneet suhteen ainoastaan Turun tuomiokirkkoon, jonka upeutta jaksamme edelleen huokailla melkein joka kerta kotoa keskustaan ja takaisin kävellessä. Varsinkin öisin ja aurinkoisina talviaamuina kirkko on minusta uskomattoman upea näky vahtiessaan Aurajokea ja Turkua. Tuomiokirkko on kuitenkin valtava. Se olisi sopiva ehkä prinsessaluokan aatelishäille, mutta se on valtava jopa todella isoille häille ja aivan hurjan valtava meidän max 80 hengen häillemme. Minua myöskään kirkon sisätilat eivät vedä samalla tavalla puoleensa kuin pienemmissä kirkoissa. Hallimainen tila on todella jyhkeä, mutta minusta silti jotenkin kylmä ja kolkko. Jarkon näkökulmasta tuomikirkon pahin miinus ovat turistit, joita tuntuu riittävän aina, vaikkakin talvisin kesää vähemmän.

+ henkilökohtainen suhde
+ kaunis ja kunnioitusta herättävä kirkko
+ upea sijainti
+ ikonimainen asema
- liian iso meidän häillemme
- turistit
- kylmä fiilis sisällä

Turun Mikaelin kirkko
Mikaelin kirkko oli minun suosikkini, jonka olin mielessäni jo lähes päättänyt vihkikirkoksemme. Kirkko on kaunis ja todella juhlavan näköinen ulkoa, sijaitsee täydellisellä paikalla aivan ydinkeskustan liepeellä ja on sisätiloiltaankin paljon tuomikirkkoa lämpimämpi. Siis täydellinen ratkaisu, jossa yhdistyy intiimimmäksi paketiksi kaikki, mistä tuomiokirkossa tykkäsimme. Paitsi, että meillä ei ole minkäänlaista suhdetta Mikaelinkirkkoon. Se on meille vain kaunis kirkko, joka sijaitsee vieläpä aivan eri puolella kaupunkia kuin kotimme. Tämä henkilökohtaisen suhteen puuttuminen oli erityisesti Jarkolle ongelmallinen. Hänestä Mikaelinkirkko ei vain tuntunut oikealta, enkä itsekään voi sanoa, että joulun alla Mikaelinkirkossa joulukonserttia kuunnellessani, kirkon tunnelma olisi erityisesti lumonnut minut.

+ todella kaunis kirkko erityisesti ulkoa
+ mainio sijainti
+ tuomiokirkkoa intiimimpi tunnelma
- ei minkäänlaista henkilökohtaista suhdetta

kirkot

Pyhän Katariinan kirkko
Katariinan kirkko oli todellinen musta hevonen kirkkovertailussamme. Välillä parhaat asiat ovat ehkä liian lähellä nähtäväksi, koska kirkko sijaitsee alle 500 metrin päässä kotoamme aivan Ylioppilaskylän keskellä. Eilen kaverini vinkistä Pyhän Katariinan kirkkoa Jarkolle ehdottaessani, hän kertoi miettineensä lähikirkkoamme jo aiemmin, mutta ei sitten ollut kuitenkaan kehdannut ehdottaa sitä. Ratkaisevana erona kahteen edelliseen kirkkoon googlatessamme kirkon kuvia, kumpikin meistä sai vibat, että tämä se on! Kirkko on pieni 1400-luvulla rakennettu kivikirkko tosiaan aivan meidän kotinurkillamme, noin 2,8km keskustasta, ja vaikka sinänsä henkilökohtaista suhdetta meillä ei kirkkoon olekaan, olemme monen monta kertaa käyneet kävelyllä kirkon hautausmaalla, jahdanneet pokemoneja sen pihapiirissä ja mieltäneet sen koko ajan kotihuudeiksemme.

Tarvitseeko tähän enää edes kirjoittaa, että Pyhän Katariinan kirkko on meidän valintamme?

+ henkilökohtainen suhde, kotikirkkomme
+ mahtava sijainti meidän kodin lähellä ja samalla keskustan kupeessa
+ kaunis ulkoa ja sisältä
+ hyvin intiimi
+ ei turisteja eikä ylimääräistä ihmisvilskettä
+ hiukan jännempi ratkaisu kuin perinteiset tuomiokirkko tai Mikaelinkirkko


Tämä postaus on itselle hyvä muistutus, että kannattaisi katsella maailmaa avoimemmin silmin. Joskus itselle paras vaihtoehto löytyy yllättävän läheltä eikä esimerkiksi blogimaailmassa suosituista paikoista.

Krista

Kuvat: http://www.turunseurakunnat.fi/kirkot-ja-kappelit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti