sunnuntai 23. heinäkuuta 2017

Hääsovellukset puhelimessa/tabletilla

Olin hääsuunnitteluni suhteen alussa melko naiivi. Ostin suuren mustakantisen muistikirjan, johon hahmottelin jokaiselle hääaihealueelle oman sivun ajatellen, että kokoan kirjaan paljon paljon paljon kaikkia hääaiheisia ideoita ja hääsuunnittelun loppuvaiheilla minulla on uskomattoman upea leikekirjatyyppinen ajatuksenvirtakirja, josta on nähtävissä ideoiden muotoutumisen reitit alkuideoista aivan lopullisiin ratkaisuihin saakka. Jep, aivan. Idea olisi upeudessaan toiminut, jos minulla olisi tulostin, josta voisin printata jatkuvalla syötöllä pinterest-visioita (onneksi ei ole, koska ennen vuotta 2019 olisin tulosteillani tuhonnut aivan liian monta hehtaaria sademetsää), mikäli kirja olisi minulla aina mukana ja mikäli kirjaa voisi muokata kuten tietokoneen tekstiä. Ajatukseni nimittäin tarkentuvat usein ideavaiheesta toteutustasolle sillä tahdilla, että hyvä kun oma pääni pysyy mukana. Onneksi hääsuunnittelun ja häiden tueksi ylipäätään on olemassa mobiilisovelluksia, jotka toteuttavat kroonisesta hääsuunnittelukuumesta kärsivän toiveita.

Pinterest

Jumalten lahja suunnittelua rakastaville ihmisille. Lähes millä hakusanalla vain löytyy inspiraatiokuvia, joista voi hakea tunnelmaa tai aivan konkreettisia ideoita hääsuunnitteluun. Innostavat kuvat voi tallentaa omalle Pinterest-tililleen omiin kansioihinsa (esim. Häät - koristelu, Häät - kampaus, Häät - kattaus....), jossa kuvat ovat siis Pinterestin kautta katseltavissa. Kuvat voi myös tallentaa ihan oikeasti itselleen, mutta kannattaa muistaa, että Pinterestin kuvat eivät ole automaattisesti Creative Commons CC0-lisensoituja eli kuvia ei automaattisesti saa jakaa tai muokata noin vain, vaan kuviin liittyy tekijänoikeuksia. Tämän takia esimerkiksi tässä blogissa ei nähdä kuvitus-/inspiraatiokuvina Pinterestistä poimittuja kuvia, vaan kaikki kuvat ovat omia tai ilmaiskuvapankeista, joissa 0-lisensit ovat käytössä.
Omaan käyttöön Pinterest on kuitenkin ehdoton helmi, jota ilman hääsuunnittelu olisi paljon ankeampaa.

Haasteena palvelussa on sen suosio. Kaikki minkä omat silmät näkevät, ovat toisten silmät nähneet jo satoja tuhansia kertoja. Itseäni myös hiukan harmittaa oman ajatuksen ja luovuuden lukkiutuminen, kun ideoita on niin valtavasti tarjolla valmiiksi pureskeltuna.

36040960156_f3141c3533_o

WedHappy

Poimin sovelluksen jonkun häälehden vinkkisivulta ja innostuksissani latasin. Sovellus on ilmainen, englanninkielinen hääsuunnittelusovellus, joka painottuu budjetointiin ja suurien linjojen muistamiseen suunnittelussa. Sovellukseen syötetään hääpäivä, jonka jälkeen sovellus alkaa latoa eteen suoritettavia tehtäviä, kuten juhlapaikkojen kartoittaminen, hääpuvun ostaminen, korjausompeluista sopiminen ja konditorian kanssa kakkumaistelun järjestäminen. Itseäni tehtäväosuus ei kiinnostanut lainkaan, joten poistin oikeastaan kaikki sovelluksen ehdottamat tehtävät, mutta budjetin osalta olen ollut sovellukseen tässä vaiheessa hääsuunnittelua melko tyytyväinen.

Sovellus on luokitellut suoritettavat tehtävät/budjetin alayksiköt kokonaisuuksiksi, kuten hääpuku, leipomo, koristeet, bändi, ravintola, joiden alle eri budjetti voidaan rakentaa ja myöhemmin toteutuksen edetessä eri ostokset/maksut lisätä. Sovellus laskee kokonaisbudjettia ja toteutunutta kulutusta, mutta sen ongelmana on sovelluksen kykenemättömyys erotella kunnolla suunniteltua ja toteutunutta rahanmenoa. Esim. olen budjetoinut alayksikköjä rakentaessani ruokaan 3 800e. Tällä hetkellä tästä on kulunut 20e, joten sovellus näyttää ruokakuluiksemme 3 820e. Hiukan ärsyttävää ja tulevaisuudessa isojen menoerien siirtyessä toteutukseen todennäköisesti liiankin ärsyttävää, joten saattaa olla, että siirryn etsimään uutta budjettiohjelmaa. Sovellus tarjosi minulle kuitenkin riemua pitkäksi aikaa, kun pohdin jo hoidettuja asioita, budjettia ja jo toteutuneita kuluja.

36040883616_d754a831c0_o

Wedbox

Me olemme Wedboxin kanssa vielä melko etuajassa, koska häitämme juhlitaan vasta noin 1,5 vuoden päästä, mutta vaikka aivan konkreettiseen käyttöön sovellus ei vielä hetkeen pääse, on sen idea minusta niin nerokas, että haluan sen esitellä.

Wedbox on ilmainen, tanskalainen, mutta suomenkielinen valokuvasovellus, johon pari voi luoda oman häätapahtumansa, jakaa tapahtuman salasanan vieraille ja vieraat sitten lisätä omat puhelimilla ottamansa hääkuvat palveluun, jossa ne ovat kaikkien salasanan saaneiden nähtävillä. Ei siis kenenkään ulkopuolisten, vaan ainoastaan hääparin luoman salasanan saaneiden. Kyseessä on vähän kuin hääjengin privaatti-instagram tai pinterest, josta kuvat voi myös tallentaa itselleen. Tämä on minusta parasta, mitä hääsovelluspuolella on hetkeen tapahtunut, mikäli kaikki todella toimii noin unelmankirkkaasti! Totuushan nimittäin on se, että vaikka hääkuvaajan ottamat kuvat ovat timanttisen upeita, on rennosti otetuilla kuvilla aivan oma merkityksensä hääpäivän tunnelmantallentajina. Kuvaaja ei ehdi kaikkialle, eikä kaikkea ole kuvaajan kameralle tarpeen edes tallentaa. Nykyajan puhelimilla saa todella hyvälaatuisia kuvia ja Wedbox lupaa myös säilyttää kuvien laadun tallennettaessa, joten kuvien kehittäminen fyysisiksi valokuviksi onnistuu myös.

Wedboxiin luodun häätapahtuman sisälle voi luoda alayksiköitä alkaen jo aivan hääsuunnitteluajasta alkaen, jolloin vieraiden on mahdollista salasanan saatuaan nähdä ikäänkuin kulissien taakse, mikäli morsiuspari näin haluaa. Myös hääpäivän sisälle voi  sovelluksessa rakentaa aikataulurungon, jonka avulla kuvia on helpompi myöhemmin plärätä sovelluksen tallentaessa kuvat aikataulun mukaisen tapahtuman alle esim. ruokailu tai häävalssi.

Sovelluksen haaste on vieraiden aktivoiminen sen käyttöön, koska ilman kuvia jakavia vieraita sovellus ei ole mitään. Mikäli kaikki menee hyvin ja sovellus porskuttaa edelleen meidän häidemme aikaan (ja miksi ei porskuttaisi, koska idea on huikea!), täytyy kutsuissa salasanan jakamisen ohella painottaa sovelluksen lataamista ja siihen tutustumista jo etukäteen sekä tietenkin tietosuojaa, koska sovellus ei tosiaan ole julkinen vaan ainoastaan salasanan saaneiden häävieraiden on mahdollista nähdä palveluun ladatut kuvat.

36040883556_ba07def6e4_o
36040883586_7f3b9e9e28_o

Onko muilla käytössä millaisia hääsovelluksia? Erityisesti budjetointiin liittyvät sovellukset olisivat tarpeen.


♥ Krista

2 kommenttia:

  1. Nyt on pakko kommentoida, vaikka jäävinä omaa sovellusta tässä puffaankin :) Rakennamme nimittäin ensimmäistä suomalaista hääsovellusta Tahtoota (https://tahtoo.fi). Tahtoosta löytyy budjettisovellus, mutta myös tehtäviä, vieraita, istumajärjestystä ja hääsivua varten omat osiot. Palvelu on vielä beta-vaiheessa, mutta otamme kiinnostuneita kokeilemaan palvelua pikku hiljaa. Kannattaa jättää sähköposti kotisivujemme kautta Kutsulistalle, josta kutsumme koko ajan uusia käyttäjiä mukaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kuulostaa erittäin hyvältä! Menin samantien laittamaan mailia! Kiitos paljon vinkkauksesta :)

      Poista