sunnuntai 13. elokuuta 2017

Ajatuksia pöytäjärjestyksestä

Meille on tulossa noin 80 ruokailijan häät noin 200 neliöisessä tilassa. Tilaa Hintsan vintillä on oikeasti enemmän, mutta ruokailua varten pöydät tullaan meidän häissämme sijoittamaan noin 200 neliömetrin kokoiselle alueelle. Yhtenäinen tila oli meille tärkeä kriteeri juhlatilan valinnassa, koska emme halunneet tilanteeseen, jossa joudumme arvottamaan vieraitamme erillisiin tiloihin sen mukaan, kuka on mitenkin läheinen, koska totuus on, että monisalisessa juhlatilassa ns. sikaosaston vieraat jäävät väkisin paitsioon osasta juhlahumua. Toisaalta yhtenäisen tilan haasteena on hallimaisuus, koska noin 100 hengen juhlatilan on väkisin oltava suuri. Häissämme juhlatilan koristelun tärkein tehtävä onkin luoda tilasta miellyttävä, elengatti ja lämpöisä juhlahuone avaran hehtaarihallin sijaan.

Koristelun ohella iso merkitys juhlatilan tunnelman rakentumisessa on pöytien sijoittelulla. Pöytäjärjestys vaikuttaa tunnelmaan kahtakin reittiä pitkin, koska ensinnäkin hyvin sijoitetut ja kauniisti koristellut pöydät luovat tilaan heti visuaalisesti miellyttävän ilmeen, mutta toisekseen pöytiin luotu plaseeraus herättää tunnelman henkiin ihmisten tutustuessa toisiinsa, keskustellessa ja nauraessa. Ja ihmiset juhlan oikeasti tekevät.

StockSnap_5K1C2ZXZZP
StockSnap_IDOS6NWTQK

Unelmissani meillä olisi pyöreät pöydät, jotka mahdollistaisivat parhaiten koko pöytäseurueen tutustumisen ja olemisen yhtenäinen yksikkö, joka seuraa juhlaa ja osallistuu juhlaan yhdessä. Suorakulmaisissa pöydissä on minusta kurjaa, että vieruskaverit määrittävät todella paljon juhlan tunnelmaa, eikä kauempana istuviin ihmisiin tutustuminen ole oikein mahdollista vieruskavereiden yli huudellen. Lisäksi 80 hengen sijoittaminen pitkiin suorakulmaisiin pöytiin kuulostaa juurikin hehtaarihallitoiminnalta, jollaista mielikuvitellessani näen ainoastaan ankeat sukujuhlat pikkukylän puunvärisessä seuraintalossa, mikä ei ole lainkaan se tyyli, jota me häiltämme etsimme. Me haluamme, että vieraillamme on mahdollisuus nauttia laajalti kanssavieraista ympärillään, eikä se onnistu, mikäli pöytien sijoittelu nojaa käytännöllisyyteen, mitä pitkät pöydät ehdottomasti tarjoavaisivat.

Juhlapaikallamme on 80 henkilön häihimme nähden lähes rajaton määrä 120 x 60 cm kokoisia pöytiä. Pöydät seisovat neljällä erillisellä jalalla eli jalkoja ei ole alareunastaan yhdistetty mitenkään. Koska unelma pyöreistä pöydistä on raha- ja järkisyistä jäävä vain unelmaksi, meidän täytyy pelata pöytäsuunnittelussamme suurella määrällä näitä suorakulmaisia pöytiä. Tästäkin huolimatta pyrkimyksenä on rakentaa pöydistä pyöreähköjä kokonaisuuksia, jotka mahdollistaisivat todellisten pöytäkuntien rakentumisen.

StockSnap_I3US1UQYXW(1)

Tällä hetkellä suunnitelma on muodostaa neljästä 120 x 60 -pöydästä suurempi 240 x 120 -kokoinen pöytäkokonaisuus, johon istutetaan 10 henkeä - neljä pitkille sivuille ja kaksi päihin. Näitä pöytiä tilaamme tulisi 80 vieraan tapauksessa kahdeksan. Suunnitelma ei ole täydellinen, mutta tällä hetkellä se on lähimpänä pyöreää pöytää, mitä olemme suorakulmaisista pöydistämme saaneet laadittua. Olen tilanteen hahmottamiseksi askarrellut paperista pikkuruisia mittasuhteiltaan oikeita pöytiä, joita olemme veivanneet ees taas eri järjestyksiin. Pöytien lisäksi askartelin samoihin mittasuhteisiin piirretyn juhlatilan pohjapiirustuksen A4-paperille, joten nyt meillä on mahdollisuus hahmotella sekä pöytien asettelua suhteessa toisiinsa että suhteessa koko tilaan. Pohjapiirrustusleikittelyä voin kyllä lämpimästi suositella, koska tilan hahmottaa paljon paremmin, kun näkee asiat ainakin suurin piirtein mittasuhteissa.

Millaisia pöytäsuunnitelmia tai -unelmia muilla pareilla on?

Kuvat: StockSnap


♥ Krista 

4 kommenttia:

 1. Itsekin haaveilen pyöreistä pöydistä, mutta koska häämme pidetään näillä suunnitelmilla seurantalolla, niin ne jääköön haveeksi... Häämme ei kuitenkaan tule olemaan mitkään perus maalaisromanttiset, joten jotain elganttia haluan itsekin kehittää... Ideasi näistä isommista pöytäkokonaisuuksista on kyllä loistava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyöreät pöydät olisivat niin upeita! Tosi haastavat vain järjestää mistää sellaisia, ja on tietyn muotoisten pöytien metsästästäminen ehkä myös hiukan bridezillailua :D

   Niin ja tekstissäni en tosiaan tarkoittanut mitenkään ikävästi kaikkia seurantaloilla, työväentaloilla tai missä vain ladoissa järkättyjä juhlia/häitä, vaan hain mielikuvaa lapsuudestani jossain työväentalolla järjestetyistä metsästysseuran juhlista, joissa ukkini tarjoili pitkissä puupöydissä istuvalle suvulle mykysoppaa ':D Se on nimittäin kaikkea muuta kuin unelmieni häiltä toivon. Mutta taisit onneksi pointtini oivaltaakin :)

   Poista
  2. Haha joo itsekin haluan tunnelman mahdollisimman kauas metsästysseurojen hirvipeijaisista 😁

   Poista
  3. Haa, sehän se sana oli! Hirvipeijaiset! Kiitos :D

   Poista