perjantai 1. syyskuuta 2017

Häiden musiikkivalinnat: häämarssi

Häämarssi on valtavan tärkeä osa yhtä hääpäivän tunnelatautuneinta hetkeä. Hetkeä, jona morsian ja sulhanen kohtavaat kenties ensi kertaa hääpäivänä ja kulkevat pienen yhteisen matkan alttarille ennen sitoutumista koko loppuelämän kestävään yhteiseen matkaan. Musiikki on iso osa tuota hetkeä.

Musiikilla on hurja vaikutus tunnetilaan. Nostan esimerkkinä häihin verrattuna aivan tunnespektrin toisesta päästä olevan juhlan, hautajaiset, joita meidän suvussamme on harmittavasti ollut viime vuosina paljon häitä enemmän. Joitakin vuosia sitten osallistuimme erään hiukan etäisemmän sukulaiseni hautajaisiin. Koska vainaja ei ollut minulle henkilökohtaisesti erityisen läheinen, istuin siunaustilaisuudessa aivan rauhallisesti - kunnes urut alkoivat soida. Urkujen viiltävän surullinen ja mahtipontinen sointi nosti kyyneleet samantien silmiini ja tuntui, että hetkessä koko sisimpäni täyttyi haikeudesta vainajan läheisten puolesta, kokemuksesta elämän rajallisuudesta ja toisaalta elämään liittyvästä onnesta, koska jo tähän ikään mennessä elämäni on ehtinyt antaa minulle valtavasti rakkautta ja hyviä hetkiä. Musiikki herätti muutamalla nuotilla henkiin koko tilaisuuden, kun tunteeni nousivat pintaan.

StockSnap_JPIEU5O1V4

Samanlaista vahvaa tunnekokemusta odotan hääpäivältämmekin. Haluan hääpäivänäni tuntea kirkon ovilla vastaan iskevän tunnevyöryn, jossa kanttorin soittamalla häämarssilla on todella merkittävä rooli.

Olemme hääsuunnittelussamme yrittäneet mennä monien asioiden suhteen hiukan epäperinteisemmän kautta, mutta häämarssin suhteen minä toivoin meidän olevan tylsiä ja valitsevan jotakin, joka saa minut kylmille väreille jo pelkän Spotify-kuuntelun perusteella. Sellainen marssi varmaan pudottaa minut upeilta hääkengiltäni todellisena hetkenä! Häämarsseja netistä kuuntelemalla totesin, että kylmiä väreitä nostattavat marssit olivat nimenomaan niitä kaikkien tuntemia klassikoita, joista erityisesti yksi sai minussa aikaan wou-efektin. Ehdotin kappaletta Jarkolle ja onnekseni toiveeni oli Jarkollekin sopiva. Tällä hetkellä meidän häämarssiksemme on siis päätetty klassisista klassisin Melartin Prinsessa Ruusunen ♥


Kappale on ihana! Vihkisormukseni ihailun ohella Ruususen kuunteleminen on toinen guilty pleasureni tässä vaiheessa hääsuunnittelua - taatut kylmät väreet aivan joka kerta! Kappale on minusta meidän häitämme varten juuri sopivan onnellinen ja iloinen mutta kuitenkin yhtä aikaa kohtalokas ja arvokas. Musiikin suhteen meille on tällä hetkellä tulossa siis melkoiset prinsessahäät, kun häämarssina on tarkoitus soida Ruususta ja -valssina Lumikkia.

EDIT 1.9. klo 8.05: Tuli vain tässä mieleen, että miksiköhän olen kuvittanut häämarssitekstin häävalssiaan tanssivalla parilla... :D Hups!


♥ Krista

6 kommenttia:

 1. Olen ihastunut samaan marssiin! Aluksi mietin, etten haluaisi mitään perinteistä marssia. Toukokuussa häämusiikkikonsertissa ollessani tämä Prinsessa Ruusunen kuitenkin kolahti aivan täysillä. Tuo alku on mielestäni niin ihanan mahtipontinen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli myös ajatuksena käydä tuollaisessa konsertissa, mutta sitten ei päästykään menojen vuoksi. Onneksi on vielä uusi toukokuu edessä ennen juhlia :D Hauskaa, että Ruusunen oli kuitenkin se joka konsertissa iski suhun täysillä, koska omalla kohdalla ajattelin, että haluaisin konserttiin nimenomaan kuulemaan, jos joku muu iskisi samalla tavoin tai kovemmin. Mutta Ruususessa on ilmeisesti taikaa aivan ylitse muiden <3

   Poista
 2. MÄ oon rakastanut tota oikeesti niin pitkään! Jo pienenä olin, että wau, ton mäki haluan isona häihin. Ja siis jo tuon kuunteleminen saa herkistymään, mutta ihan tosi, mulla meni vihkimisessä toi vähän niinku ohi.. Sitä oli kuitenkin jokseenkin jännittynyt tilanteessa... Harmi. :D Kävelin kyllä tuon tahtiin, mutta mitään en tilanteesta muista.

  Ja huh, just niinku kirjotit ton hautajaiset + musiikkihomman.. Itekkin pysyn yleensä rauhallisena myös läheisten hautajaisissa, kunnes urut pamahtaa soimaan... Ne melankoloiset sävelmät ja urun semmonen aika vaikuttava sointu saa kyllä kyyneleet silmiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota hetkeä on niin mahdotonta kuvitella etukäteen, että miltä itsestä ihan oikeasti tuntuukaan ja miten tyhjää pää käykään hetkellä, kun täytyisi lähteä kulkemaan. <3 Samaa sanoi ystävämme nyt viikonloppuna, kun olimme heidän häissään - aivan sumussa meni kuulema koko matka alttarille. Näin vieraan näkökulmasta ainakin tuo hetki on koko vihkimisen kohokohtia ja paljon siitä kuuluu juuri musiikille.

   Poista
 3. Meilläkin oli tämä! Spotifysta tosin, koska meillä oli siviilivihkiminen juhlapaikalla. Mutta onneksi siellä oli hyvä äänentoistojärjestelmä (joka päätti takkuilla vasta sen häävalssin kohdalla, köh), ja vieraat kertoivat päässeensä hartaaseen häätunnelmaan just tän biisin ansiosta. Me itsehän kipitettiin hirveää vauhtia salin läpi lavalle, mitään kuulematta :'D

  Poistumismusiikkina meillä olikin sitten Frendien I'll be there for you, joka sopi mielestäni siviilivihkimiseen (ja meille) ja vapautti tunnelman :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musiikissa on taikaa! Se herättää tunnelmaa ja fiilistä, ja aivan mahtavaa, että sen avulla juhlapaikallakin pidettävässä vihkimisessä pääsee virittymään häätunnelmaan. Tuota on oikesti niin mahdotonta kuvitella, että miten oma pää reagoi jännällä hetkellä: tuleeko itku, tuleeko totaalinen blackout vai pystyykö jopa olemaaan rento tilanteessa. Testaamalla se kai selviää, kun vaan malttaa vielä hetken odottaa ;)

   Hauska tuo teidän poistumismusiiikki! Etuna varmasti tunnelman rentoutuminen heti virallisen vaiheen mentyä :)

   Poista