maanantai 11. joulukuuta 2017

Paino, parisuhde ja häät

Nuorempana asia oli minulle selkeä. Kun koittaa päivä, jona menen naimisiin, olen elämäni kunnossa. Olen jumalainen versio itsestäni, jota kukaan ei voi vastustaa ja jota jokainen häävieras kadehtii. Ihmettelin telkkarin hääohjelmien morsiamia, jotka kertoivat häädieettiensä epäonnistuneen ja harmittelivat mekosta tursuavia kehonosia. Hei morsian, you had one job - laihtua ja olla tikissä häitä varten - ei voi olla niin vaikeaa panostaa elämän tärkeintä päivää varten, ajattelin. Jep...

Tässä vaiheessa haluan painottaa, että nämä ovat teini-ikäisen itseni ajatuksia, eivätkä vastaa ajatuksiani tänä päivänä. Postauksella en myöskään halua loukata ketään, vaan kerron puhtaasti omista ajatuksistani painoon, omaan parisuhteeseeni ja häihin liittyen. Paino on hyvin henkilökohtainen asia, johon jokaisella on omat mielipiteensä, mieltymyksensä ja tunteensa, eikä minun sanojani ole tarkoitettu loukkaamaan ketään. En myöskään arvostele tai arvota kenenkään elämää hänen painonsa mukaan, vaan kriittinen silmäni on varattu ainoastaan minun omaa kehoani kohtaan. Tulenarkuudestaan huolimatta aihe on minusta nykypäivänä enenevissä määrin tärkeä, joten haluan nostaa painoasian keskusteluun. 

Nykyaikana puoliso lähes aina tunnetaan todella hyvin ennen avioliittoa. Parit seurustelevat ja asuvat avoliitossa usein vuosia ennen häitä. Alle vuoden tuntemisen jälkeen juhlittavat pikahäät ovat enemmän selän takana ihmeteltävä poikkeus kuin sääntö. Meillä yhteisiä vuosia on hääpäivän aikaan takana seitsemän ja puoli. Yli puolen vuosikymmenen kokemuksella sulhaseni siis tuntee kanssani avioliittoon astuessaan mieleni ja kehoni niin tarkkaan kuin toisen ihmisen on mahdollista toinen tuntea. Toivoakseni hän juuri siksi haluaakin kanssani naimisiin. Hän tuntee kuka olen, mitä ajattelen ja miltä näytän, ja haluaa sen takia jakaa elämänsä kanssani. Koska vaikka olisin elämämämme ainoana hääpäivänä elämäni tikissä oleva fitnessnainen, se ei muuttaisi totuutta, että hän rakastui minuun hääpäivää edeltävien 2727 yhteisen päivän aikana, jolloin olen ollut vain minä.

horizontal-2878196_1920

Totuus on, että kehoni ei ole samanlainen kuin 18-vuotiaana Jarkon kanssa tavatessamme. Vartaloni on pehmentynyt ja saanut enemmän muotoja. Katson itseäni ankaralla silmällä, ja minulle on tärkeää, että kykenen olemaan tyytyväinen itseeni. Näillä mitoilla olen tyytyväinen, mutta tiedän, että voisin olla upeampikin, aina voisi olla. Kyse on kuitenkin hienosäädöstä, koska pääosin olen onnellinen kehossani.

Paino on tärkeä asia niin terveyden kuin parisuhteenkin kannalta. Ennen kaikkea tietysti terveyden, mutta omassa parisuhteessani koen tärkeänä myös fyysisen vetovoiman ja toisen ulkonäön miellyttävyyden, jonka osatekijänä paino/ruumiinrakenne on minulle itselleni melko merkittävä tekijä. Me olemme Jarkon kanssa jo suhteen alkuvuosina antaneet itsellemme ja toisillemme lupaukset, että pidämme itsestämme huolta niin, että emme kärsi todellisista paino-ongelmista. Tulevan työni kautta olen nähnyt ylipainon riskit, vaikeudet ja vaikutuksen aivan kaikkeen niin tarkkaan, että en halua vahingoittaa itseäni niin, enkä myöskään aiheuttaa puolisolleni ylipainosta aiheutuvaa huolta terveydestäni. On helpompaa säilyttää normaalipaino kuin laihduttaa ylipainosta normaalipainoon, joten olemme tehneet yhteisen päätöksen pysyä normaalipainossa.

Meillä painoon ja omiin kehollisiin tai ulkonäöllisiin epävarmuuksiin liittyvistä asioista puhutaan avoimesti. Tunnemme toistemme ajatuksia omista kehoistamme ja myös toistemme ajatuksia toisen kehosta. Toisen silmät ovatkin onneksi paljon armollisemmat ja näkevät herkemmin kaiken hyvän. Olen siitä onnellisessa asemassa, että saan paljon positiivista palautetta sulhaseni suunnasta. Jos oloni on epävarma, Jarkko osaa sanoillaan kääntää ajatukseni kehostani ympäri. Minä olen kaunis ja hyvä, ja pääosin muistankin sen, mutta hetkittäin tarvitsen sulhaseni apua. Samoin yritän muistaa sanoa ääneen säännöllisesti kaiken komeuden ja miehisen kauneuden, jota miehessäni jatkuvastien.

Untitled

Luonnollisesti haluan hääpäivänämme loistaa aivan erityisellä tavalla niin itseni kuin sulhasenikin silmissä niistä 2727 muusta yhteisestä päivästä huolimatta, mutta en ole - teini-ikäisen itseni häpeäksi - valmis uhraamaan usean kuukauden ajaksi koko normaalia arkeani muuttuakseni hääpäivää varten joksikin, mitä en ole ikinä ollut. Meillä ei siis tulla erityisemmin häädiettaamaan, eikä minun ei tarvitse olla elämäni tikissä hääpäivänä. Minun täytyy kuitenkin olla itseni rakastama versio itsestäni hääpäivänä, jotta voin loistaa haluamallani tavalla. Käytännössä tämä tarkoittaa, että tulevan vuoden aikana tulen tekemään terveellistä hienosäätöä keholleni: aion syödä, liikkua ja rakastaa entistä paremmin. Tehdä siis häiden motivoimana sitä, mitä kehoni toivoisi minun tekevän jatkuvasti.

Valehtelisin, jos väittäisin, etten tekisi hienosäätöä juuri yhtä ainoaa hääpäivää varten, mutta onneksi keho ei välitä motiiveista, jos keinot vain ovat oikeat.

///

Minua jännittää kauheasti julkaista tämä postaus, koska pelkään jonkun ymmärtävän sanani väärin. Haluan vielä kerran painottaa, että en todellakaan kirjoittanut tekstiä syyllistääkseni, loukatakseni tai arvostellakseni kenenkään kehoa tai valintoja, vaan koska aihe on minusta äärimmäisen tärkeä. Rakastetaan kehojamme ja itseämme niin, että meidän on hyvä elää ja olla itsenämme vanhuuteen saakka. ♥


♥ Krista

15 kommenttia:

 1. Ymmärrän tosi hyvin sun huolen tätä kirjoitusta koskien, mutta ainaskin mä ajattelen täysin samalla tavalla sun kanssa. Itselleni olisi juurikin tärkeää se, että viihdyn omassa vartalossa, kun tulevaisuudessa menen naimisiin. Tämä sen takia, että voin nauttia päivästä täysillä, sillä ainakin itselläni se, että näyttää omasta mielestään kauniilta vaikuttaa omaan mielialaan merkittävästi. Ja tietenki kohtuus on pidettävä mielessä niin kuin monessa muussakin asiassa. Hyvä kirjoitus siis!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :) Juurikin noin, että tärkeintä on, että jokainen morsian on tyytyväinen itseensä unohtamatta minusta kuitenkaan faktaa, että ylipaino on riskitekijä terveydelle. Terve mieli terveessä kehossa on minusta avain onneen :)

   Poista
 2. Todella hyvä teksti Krista! Itse kuulun nimenomaan näihin morsiusdieettaajiin, lähinnä koko elämäni jatkuneen ylipainon takia, haluan näyttää ja tuntea oloni kauniiksi häissämme. Tämän lisäksi häädieetti toivottavasti on hyvä steppi siihen, että loppuelämäni elämäntavat olisivat paremmat, joita voisin ylpeänä lapsilleni opettaa. Väliaikainen dieetti ei siis ole kyseessä.

  Tää teksti on todella hyvä ja hienoa, että joku uskaltaa tuoda tämän puolen esiin morsiusdieeteistä. Kyseessä ei pitäisi olla väliaikainen muutos, vaan ennemmin loppuelämän parempi elämä. :)

  Hyvä Krista! ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempistä ja tuesta ajatusten suhteen ♥ Häät voivat olla juuri täydellinen kimmoke tsempata elämäntapojen suhteen. Koska vaikka tietäisi, että pitäisi syödä vähemmän herkkuja ja liikkua enemmän (hep, nostan käteni...) niin muutosta voi olla vaikea lähteä tekemään puhtaasti oman terveyden takia, vaikka se niin fiksua olisikin. Häät voivat olla se pikkuinen motivaattori saada touhu alkuun ja häiden jälkeen terveellisemmän elämän edut on saattavat olla jo niin konkreettisia (oma jaksaminen, energisyys, hyvä olo ja kenties mieluisampi kehonkuva), että terveelliset tavat todella jäävät pysyviksi :)

   Poista
 3. Täällä myös yksi painonsa kanssa kamppaillut, ja silloin tällöin edelleen ajatuksissaan kamppaileva. On se vain ihmeen tärkeää, miltä näyttää (niin arjessa kuin juhlassa), vaikkei ylipainoa varsinaisesti olisikaan. Sulhosta on kyllä ollut suuresti apua kroppaitsetunnon pönkittämisessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos suuremmille voimille hienoista miehistä, jotka jaksavat muistuttaa, kuinka ihania ja hyviä olemme juuri itsenämme ♥ Koska oma silmä on monesti aivan liian julma.

   Poista
 4. Hyvä kirjoitus, vaikea uskoa että tästä joku loukkaantuisi. Täytyy sanoa että hyvin samanlaisilla fiiliksillä mennään täälläkin suunnalla, vaikka sanaa paino en ole käyttänyt varmaan vuosiin. Meillä on aina harrastettu niin paljon liikuntaa ja etenkin voimaharjoittelua, että vaa-an lukemaa tärkeämpänä pidänkin nimenomaan peilikuvaa, omaa tuntemusta ja sitä, että on terve noin niinkuin muiden "lukujen" valossa kuin pelkän painon. Tulevana lääkärinä varmasti ymmärrät mitä tarkoitan :) Ymmärrän myös miksi jännitit tällaisen tekstin julkaisua, mutta ihan turhaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin hyvä pointti ja ymmärrän kyllä mitä tarkoitat. Varsinkin juuri voimalajien kohdalla vaa'an lukema on monesti hämäävä, koska lihas on tosiaan rasvaa raskaampaa. Meillä on ollut vaa'asta jo pari vuotta patterit loppu, joten puhtaasti peilin ja omien tuntemusten varassa on oman kehon arviot meilläkin olleet :D

   Terveys ja kehon terveys ovat todella paljon enemmän kuin vaa'an lukema, mutta raakuudessaan vaaka on myös hyvä herättelemään, mikäli herättelylle on tarvetta, koska rasvaa oleva ylipaino on terveydelle uhka, vaikka juuri sillä hetkellä olo olisi kuinka terve.

   Poista
 5. Minä olen laihdutuskuurilla häitä varten, mutta olen myös "elinikäinen laihduttaja." Ehkä pitäisi kirjoittaakin aiheesta omaan blogiin jotain :D
  Itse en näe, että ylipaino on aina terveysriski, ainakaan kun puhutaan vähäisestä ylipainosta.(en tiedä tarkoititko myös tätä?) Sen sijaan jo vähäinenkin alipaino näyttäisi heikentävän terveyttä merkittävästi. Minun kohdallani tätä aiheutti tosin jo normaalin sisäpuolella oleva mutta alhainen paino (168cm/57kg) : hiukset tippuivat päästä ja kärsin elämässäni ensimmäisen kerran kuukautiskivuista ja pahoinvoinnista, sekä 2vk kestävistä menkoista. Onneksi tämä jäi aika nopeasti, kun sulhanen puuttui peliin ja sanoi että laihduttamisen on loputtava.
  Myös merkittävän ylipainon haitat olen kokenut: jaksamisen vähyyden jo pienessäkin rasituksessa ja liiallisen hikoilun.
  Kultainen keskitie näissä asioissa olisi hyvä löytää, mutta se tuntuu vaihtelevan yksilökohtaisesti paljonkin.

  Minullakin oli teininä ja vielä sen jälkeenkin juuri tuollaisia ajatuksia, että _tottakai" olen hirveässä tikissä kun menen naimisiin, ja ettei kukaan edes mun kanssa haluaisi seurustella, jos en olisi. Onneksi olin väärässä tuossa viimeisessä :D Omat painonpudotustavoitteet ovat silti kovat, koska tottakai sitä haluaa hääpäivänään näyttää "parhaimmaltaan."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella hyviä pointteja ja kiitos, että kerroit myös omista kokemuksistasi.

   Sopiva paino on kovin yksilöllinen juttu ja toden totta alipaino on pahasta samoin kuin ylipainokin. BMI:n kautta arvioituna normaalipainon rajaksihan luetaan 18,5-25, mikä tarkoittaa, että esim minun pituisellani 171 senttisellä julmasti lukuihin perustuva normaalipainon vaihteluväli on 54-73kg, eli tilastoissa normaalipainon lokeroon mahtuu ihmisiä, joiden paino heittelee toisistaan suurimmillaan 19kg verran. Se on todella iso vaihteluväli ja jos mukaan otetaan lievä ylipaino ja lievä alipaino, vaihteluväli kasvaa entisestään. Normalipainoisia ja lähes normaalipainoisia ihmisiä on siis hyvin kirjavan painoinen joukko ihan tilastoinnin rajoissa, saati sitten ihmisten oman kokemuksen mukaan. Ja kuten muissa kommenteissa nousi jo keskusteluun, paino yksinään ei kerro terveydestä paljonkaan.

   Kaikki painosuositukset perustuvat suurilla massoilla tehtyihin tutkimuksiin, ja suositukset nojaavat nimenomaan suuriin massoihin, joiden sekaan yksittäinen yksilö hukkuu. Jokainen meistä on erilainen ja kaikille tilastojen normaalipaino ei tunnu terveimmältä. Joku voi elää terveenä koko elämänsä ollen reilusti ylipainoinen, mutta kukaan ei voi ennustaa, että kuka tälläinen onnekas on. Muiden täytyy vain luottaa yleisiin suosituksiin, koska todennäköisyydet ovat niiden puolella.

   Onneksi sinullakin on ihana mies, joka on muistanut muistuttaa, että olet hyvä juuri omana itsenäsi ♥ Tärkeintä on hyvinvointi ja hiusten irtoilu ja kivut eivät sellaiselta kuulosta. Älä rääkkää itseäsi liikaa ja liian pienessä ajassa häiden varjolla.

   Poista
  2. Juu, ilmeisesti skaala näissä on todella laaja. Ja itselle sopiva sekä oikea paino ei ole ihan yksiselitteinen.

   Pelkästään painoindeksiä on kyllä tosiaan paha katsoa...muistaakseni miehenikin olisi sen perusteella ylipainoinen, vaikka on kyllä todella hoikka. :D

   Niinpä. :) Pelkään kyllä pahoin että jossain vaiheessa räjähtää rääkki päälle jos kauhea epätoivo iskee! Mutta ainakin nyt olen mennyt vähän liiankin rennosti. :P

   Poista
 6. Minulla on ehdotus. Eikö me voitaisi lopettaa laihdutusKUUREISTA ja morsiusDIEETEISTÄ puhuminen. Totaalikielto näiden sanojen käyttöön. Dieetti tai kuuri on hetkellinen pahalta tuntuva pinnistys, ennen paluuta vanhaan kaavaan!

  Jenny Lehtisen Läskimyytinmurtajia seuranneena olen vahvasti sitä mieltä, että lopetetaan lahduttaminen ja ryhdytään tekemään elämäntapamuutosta kohti oikeaa hyväoloa. Vaaka ei kerro terveydestä ja hyvinvoinnista paljonkaan mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti, että on terveyden kannalta aivan turhaa elää tiukalla dieetillä joitakin kuukausia ennen häitä tai mitä vain ajankohtaa X, ja palata sitten entiseen. Siitä terveys ei hyödy ja olen kanssasi samaa mieltä, että pienin askelin tehtävä elämäntapamuutos kohti terveempiä elämätapoja on paljon tärkeämpää ja toivottavampaa. Häät tai yksittäinen tapahtuma X voivat kuitenkin olla tärkeä kimmoke aloittaa muutos.

   Jenny Lehtisen ja läskimyytinmurtajien kanssa sen sijaan olen monestakin asiasta tulevana lääkärinä ja ihan omana siviiliminänäkin eri mieltä. Paino ei välttämättä kerro sen hetkisestä terveydentilasta mitään, mutta on fakta, että ylipaino on pidemmässä juoksussa riskitekijä todella monille sairauksille (verenpainetauti, diabetes, TULES-vaivat...). Tämän vuoksi emme voi unohtaa vaa'an ja mittanauhan lukemaa täysin, vaikka tottakai ihminen tulee kohdata kokonaisuutena ja yksilönä, eikä pelkkänä viiterajat ylittävänä lukuna.

   Mutta kaikkiaan elämäntapamuutoksen tärkeydestä olemme täsmälleen samoilla linjoilla, lyhyillä sprinttidieeteillä ei saavuteta pitkäaikaista etua, vaan pyrkimyksenä tulee olla laajempaan muutokseen pienen askelin :)

   Poista
 7. Todella kaunis ja syvä teksti. Teki hyvää lukea se! Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kommentistasi. Tuli lämpöinen olo ♥

   Poista