sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Vihkimisen ajankohta

Koska Turussa vihkikirkon saa varata päivälleen vuotta ennen suunniteltua hääpäivää, kirkon varaaminen tulee meille ajankohtaiseksi melko pian.
 
Vihkikirkon valinta on ollut meille jo pitkään selvä ja viimeisen vuoden olemmekin vain odottaneet, että helmikuun 16. osuu viimein kalenteriin ja saamme soittaa virallisen varauspuhelun. Turussa kirkon (ja vihkitilanteeseen oleellisesti kuuluvien papin ja kanttorin) varaaminen on mahdollista joko soittamalla seurakunnan varauspalveluun tai käymällä paikan päällä keskustan varauspalvelupisteellä. Sähköpostitse varausta ei voi tehdä. Lisäksi minulla on käsitys, että tietyn kirkon omaan seurakunta-alueeseen kuuluvat parit ovat etusijalla kirkon varaamisessa, verrattuna toisen kirkon alueella asuviin pareihin. Ainakin tuttaviemme syyskuisissa häissä heiltä rajautui alkuiltapäivän vihkiajat samantien pois, koska varhaisemmat ajat oli varattu juurikin kirkon oman väestön käyttöön. Tämän suhteen me olemme onneksi turvassa, koska aiomme mennä naimisiin omassa lähikirkossamme.

Vaikka hääpäivä ja -kirkko ovat olleet meille selviä jo vuoden ajan, vihkimisen tarkka ajankohtatoive on meillä edelleen auki. Koska varaus täytyy tehdä noin kuukauden päästä, täytyisi meidän nyt tosissamme pohtia vihkimisen ja samalla koko hääpäivän aikataulua ihan todellisuuden tasolla. Enää ei riitä, että ensin kuvataan, sitten vihitään ja sitten juhlitaan, vaan vihdoin joudumme - ja saamme - miettiä hääpäivän kulkua ihan konkreettisesti.

StockSnap_94BSREFBKS

Hääpäivän ja vihkimisen aikatauluun vaikuttaa moni asia, joista meille tässä vaiheessa oleellisimmaksi nousseita listaan tähän alle. Listassa on myös arvioitu toiveemme vaikutusta vihkiajankohtaan:

 • Potrettikuvat ennen vai jälkeen vihkimisen?
  • Toiveenamme olisi kuvaus ennen vihkimistä, jotta juhlat pääsisivät alkamaan sujuvasti vihkimisen jälkeen eikä meillä toisaalta olisi kiirettä kuvaustilanteessa.
   • Vihkimisen tulisi olla iltapäivällä.
 • Millaisen aamun hääpäivään haluaa?
  • Vihaan kiirettä, ja erityisesti vihaan kiirettä ennen tärkeitä asioita, joten hääpäivän aamun tulisi ehdottomasti olla riittävän rauhallinen kaikkine laittautumisineen ja valmistautumisineen. 
   • Vihkimisen tulisi olla tarpeeksi myöhään
 • Päivänvalon riittävyys ja hämärtyminen?
  • Toiveissani ulkona hämärtyisi mahdollisimman pian juhlapaikalle päästyämme, jotta tilaan luomamme tunnelma pääsisi täysiin oikeuksiinsa.
   • Vihkimisen tulisi olla selkeästi iltapäivällä.
 • Ruokailun ajoittuminen?
  • Me haluaisimme häälounaan sijaan nauttia vieraidemme kanssa hääillallisen, joten ruokailun täydellinen aika olisi noin klo 18.
   • Vihkimisen tulisi olla iltapäivällä.
 • Hääpäivän ja -juhlinnan pituus?
  • Kumotaksemme kaiken ylläolevan, toivoisimme tottakai, että yksi lyhyt hääpäivämme voisi olla mahdollisimman pitkä.
   • Vihkimisen tulisi olla ajoissa. 

Summa summarum: Vihkimisen tulee olla tarpeeksi ajoissa, mutta ei liian myöhään.

wedding-437969_1920

Jep, tämäpä auttoi, joten koitetaan hiukan konkreettisemmin:

 • Jos vihkiminen olisi klo 14, olisimme kuvauksessa viimeistään klo 12, juhlapaikalla vihittyinä noin klo 15.30 ja ruokailu olisi pakko aloittaa noin klo 16.30. Juhla-aikaa klo 03:een laskettuna kertyisi 13 tuntia.
 • Jos vihkiminen olisi klo 15, kuvaus olisi viimeistään klo 13, juhlapaikalla oltaisiin noin klo 16.30 ja ruokailu starttaisi noin klo 17.30. Juhla-aikaa kertyisi 12 tuntia.
 • Jos vihkiminen olisi klo 16, kuvaus olisi klo 14, juhlapaikkavalmius klo 17.30 ja ruokailu noin klo 18.30. Juhla-aikaa noin 11 tuntia.

Tämän jälkeen kello alkaa olla minusta jo niin paljon, että en halua lyhentää juhla-aikaamme, koska kaikki vieraat eivät kuitenkaan juhli kanssamme aivan tappiin asti. Tällä hahmotelmalla vaihtoehtoja on siis kolme tai muutama enemmän, mikäli tasatuntien väliin mahtuu väliaikoja. Tällä hetkellä äänestäisin itse varmaan keskitien vaihtoehtoa klo 15, mutta asia vaatii vielä tarkempaa pureskelua yhdessä Jarkon kanssa.

Mikäli jollakulla on selkeitä (tai ei tarvitse olla edes niin selkeitä) ajatuksia vihkimisen ajankohdasta, kommentoikaa ihmeessä, koska meidän ajatuksemmemän asian suhteen ovat vielä yhtä levällään kuin tämän postauksen rakenne.


♥ Krista 

14 kommenttia:

 1. Kun olin ystäväni häissä toissakesänä, heillä oli vihkiminen klo 14, mikä taitaa olla melko yleinen aika. Päivä mennä vilahti ohi kuitenkin aivan hullun nopeasti, ja minulle klo 21 ja häävalssi tulivat ihan liian pian ja ihan puskista, kun en ollut koko juhlan aikana katsonut kelloa. Valssin jälkeen alkoivat bileet, joista poistuimme (emme ihan viimeisten joukossa) noin puoli kolmelta yöllä. Minusta tuo 16 vaikuttaa siis melko myöhäiseltä ajankohdalta vihkimiselle, hääjuhlissa kun kuluu aikaa kaikenmoiseen "säätöön" virallisten ohjelmassa olevien juttujen ja varsinaisen juhlinnan lisäksi. En tajua, miten jenkkihäissä vihkiminen on aina joskus auringonlaskun aikaan, eihän niissä juhlissa ehditä sitten tehdä yhtään mitään. :D

  Olisin itse halunnut meille vihkimisen jo klo 13, ja varasinkin sen vuosi sitten tammikuussa. Sukulaisilta kuullun kauhistelun jälkeen siirsin ajan muutaman viikon kuluttua kello kahteen. Onhan se toki ymmärrettävää, että kun vieraat saapuvat melkein 400 km päästä, on yksi lisätunti aamupäivään ihan tarpeellinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä pointteja. Minä luotan, että meidän pitkänmatkalaiset tulisivat Turkuun jo edellisenä päivänä, ainakin pääosin, niin lauantaina ei tarvitsisi keskittyä kuin päivästä nauttimiseen. Ainakin perheidemme toivon tekevän näin, koska haluaisin todella, että he saisivat olla rennosti heti hääpäivän alusta saakka.

   Te olittekin ajatelleet vihkimistä jo aikaisin! Tai no hassua, miten klo 13 kuulostaakin niin paljon aikaisemmalta, vaikka oikeasti kyse on yhdestä tunnista. Olkoon klo 13 tai 14 päivälle tulee varmasti kivasti pituutta, vaikka ihan varmaan siitäkin huolimatta päivä tuntuu lyhyeltä kuin mikä :D

   Olen itsekin ihmetellyt jenkkihäiden auringonlaskua! Eihän siinä jää aikaa mihinkään!

   Poista
 2. Ihan samanlaisia asioita pohdittiin ja laskeskeltiin viime keväänä kun olimme varaamassa omaa vihkiaikaamme :D Me päädyimme klo 14 vihkimiseen, sillä tuolloin vielä ajattelimme että potrettikuvat otettaisiin vasta kirkon jälkeen (kun vieraat siirtyvät siirtymäkuljetuslaivalle). Valokuvaajamme kuitenkin suositteli kuvien ottamista ennen kirkkoa, joten niin nyt tehdään ja tuo klo 14 tuntuu jopa hieman aikaiselta. Mielestäni klo 15 olisi aika optimi jos kuvat otetaan ennen vihkimistä. Silloin aamun valmistautumisellekin jää paremmin aikaa, sillä onhan sekin fiilistely tärkeä osa päivää :) Toisaalta, valitsette minkä kellonajan tahansa niin se tuntuu varmasti hääpäivänänne juuri täydelliseltä valinnalta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ja eihän klo 14 ja 15 välillä ole kuin yksi tunti, kun sitä järjellä alkaa miettiä. Aamuun toivoisin tosiaan rauhallista nautiskeluaikaa, ettei suoraan meikistä/kampaajalta tarvitsisi syöksyä kuviin ja kiireellä kirkkoon. Minä tarvitsen kiireettömyyttä kyetäkseni nauttimaan.

   Onneksi ei tosiaan turhan vakavista asioista ole kyse, koska varmasti upea hääpäivä muokkautuu, saimme minkä vihkiajan vain :)

   Poista
 3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä!! Minä näppäsin väärin ja vahingossa poistin kommentin ennen kuin ehdin edes lukea sitä kunnolla 😩 Anteeksi Maiju! Jos näät tämän, laita vaikka tiivistelmä, mitä kommentoit :D

   Poista
  2. Haha, mulle on meinannu käydä niin monta kertaa samallalailla :D
   Lyhyesti taisin sanoa että mekin kallistuttiin iltapäivävihkimiseen, koska nukkuminen, rauhassa valmistautuminen ja kuvat ennen kirkkoa on muuta tärkeämpää meille. :)
   Oltiin sulhon serkun häissä nyt kesällä ja heillä oli vihkiminen klo 15 ja vaikka päivä tuntui menevän supernopeasti, niin musta se oli vaan hyvä juttu. Vaikkakin juhliminen vierähti sinne aamukuuteen asti :D

   Poista
  3. Jotenkin lipsahti sormi ja boom, kommenttisi katosi samantien. Harmitti hirveästi, mutta onneksi löysit takaisin :D Sori vielä!

   Taitaa olla melkolailla jokaisia häitä koskeva juttu, että päivä tuntuu menevän supernopeaan. Mutta ehkä se kuuluukin asiaa, koska jos aika kävisi pitkäksi, olisi se huolestuttavampaa! Kello 14 tai 15, kumpi vain varmasti hyvä, mutta sitä myöhemmäksi en itse kyllä haluaisi vihkimistä jättää.

   Poista
 4. Meillä on vihkiminen jo 13, koska en saanut kirkkoa kaavailemakseni 14. xD Jälkikäteen ajatellen se oli kuitenkin vaan hyvä, ettei ruokailu mene liian pitkälle...ja häät eivät kuitenkaan hirveän myöhään ehkä kestä, plus pitkänmatkalaisten pitää lähteä aiemmin.

  En nyt osaa oikein sanoa muuta kuin omalla mutu-tuntumalla, että 14 tai 15 ovat aika lailla yhtä hyviä. Jos pitää kunnolla jo hämärtää niin sitten vihkiajaksi 15.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä alkaakin juhlahumu sitten jo varhain :) Ei varmasti ole huono vaihtoehto tuokaan ja pienistä eroistahan tässä puhutaan, kun yksittäisiä tunteja pyöritellään. Klo 13, 14 tai 15, kaikki varmasti toimivat.

   Poista
 5. Meillä vihkiminen on klo 14 ja täytyy myöntää, että aikataulu on nyt alkanut vähän stressaamaan.

  Tarkoitus on ottaa first look-kuvat ja potretit ennen vihkimistä, mutta kiire tulee. Täytyy valokuvaajan kanssa neuvotella, pitääkö meidän muuttaa päivän muuta aikataulua siten, että ehdimme tarvittaessa ottamaan kuvia hetken aikaa myös vihkimisen jälkeen.

  Jos päättäisin vihkiajasta nyt, valitsisin valokuvauksen vuoksi vihkimisen klo 15 tai jopa klo 16. Toki tässä tulee vastaan se, mitä itsekin pohdit, että päivä ja juhla menevät sitten nopeasti ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmm hyvää pohdintaa myöhäisemmän ajan puolesta. Klo 16 tuntuu kyllä liian myöhältä, mutta klo 14 ja 15 välillä täytyy oikeasti tarkkaan miettiä, kumpi olisi kivempi, koska kiireilmapiiri hääpäivänä olisi kamalaa. Tätä täytyy edelleen miettiä!

   Poista
 6. Meillä alkoi vihkiminen jo 12, mutta otettiin kuvat vasta sen jälkeen. Tässä oli se hyvä puoli että aamun jännityksestä pääsi nopeasti eroon, mutta kyllä on ihan totta, että kuvia olisi saanu ehkä otettua paremmin ennen. Me vaan haluttiin pitää edes yhdestä perinteestä kiinni ja se oli että ei nähty ennen vihkimistä :D mikä vaikeuttaa siis asioita aika paljon

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, klo 12 on kyllä aikaisin vihkiaika, josta olen kuullut. Mutta siinä saa tosiaan päivän tosissaan käyntiin ajoissa ja pahimman jännityksen pois alta. ja tottakai myös romanttisen ensikohtaaisen vasta alttarilla ♥ Minä toivoin myös alunperin ensikohtaamista vasta kirkossa, mutta aikataulujen vuoksi siitä täytyy kyllä joustaa, koska se ei kummallekaan ollut ihan must-juttu.

   Poista