torstai 1. helmikuuta 2018

Hääsuunnittelun puoliväli - mitä kuuluu budjetille ja säästöille?

Yksi merkittävä syy häidemme juhlimiseen vasta kaksi vuotta aktiivisen suunnittelun aloittamisesta on raha. (Olen aiemmin pohtinut miksi häät vasta 2019 -aihetta toisessa postauksessa, johon on mahdollisuus tutustua tämän linkin kautta.) Nyt tammi-helmikuussa 2018 olemme hääsuunnittelun ja -säästämisen puolivälissä, joten minusta on ihan asiallista pohtia, mitä budjetille ja säästöprojektille kuuluu.

Häidemme budjetti lyötiin alunperin 8000 euroon hiukan lonkalta vetäen. Samalla ehdottomaksi maksimiksi rajattiin 10 000 euroa, joka tuntui, ja tuntuu edelleen, summana kammottavalta monsterilta. Yhtenä könttänä kymppitonni onkin valtavan suuri summa rahaa. Niin suuri, että opiskelijan on vaikea käsittää, että yksi päivä voi kustantaa nykyisen, viime vuonna leikatun, opintotukeni määrän (250e) 40 kuukauden ajalta.

Kulunut vuosi on onneksemme kohdellut meitä ja samalla hääunelmaamme äärimmäisen hyvin. Minä pääsin menneenä vuonna ensi kertaa tekemään oman alani töitä, joita olen kesätöiden jälkeen päässyt tekemään myös yksittäisinä keikkoina, ja samoin Jarkko on viime keväästä saakka tehnyt koulutustaan vastaavaa työtä, joka jatkuu edelleen. Ilman noita työtunteja hääsäästötilimme voisi huomattavasti nykyistä kurjemmin, eikä varmastikaan edes kahden vuoden säästäminen olisi riittänyt kattamaan hääkustannuksiamme, jotka ovat mielestämme kuitenkin hyvin kohtuulliset 80 hengen juhliksi.

Minä itse vierastan ajatusta ottaa lainaa häitä varten. Koen tärkeäksi, että häiden yhden päivän erityinen juhlahumu on omalla taloussuunnittelulla ja työpanoksella ansaittu. Tapoja rahoittaa häät on tottakai monia, enkä lainkaan arvostele lainaa häitä varten ottaneita pareja, mutta omalla kohdalla en näin halua toimia.

StockSnap_HWF3RV7FYW

Nykyisellään hääsuunnitteluajan ollessa puolessa välissä, olemme hääsäästämisessämme jo yli puolen välin. Olemme säästäneet vuodessa noin 2/3 koko potista, minkä lisäksi olemme maksaneet omilta tileiltämme jo tehtyjä häähankintoja yli 1500 euron edestä. Omalla kohdallani olen säästänyt häätilille jo kuluneena vuonna ahkerasti, koska tiedän, että tulevana vuonna talouteni tulee olemaan tiukempi opintotukikuukausieni loppuessa kesken tänä keväänä. On rennompi suunnata kohti tiukempaa kautta, kun tietää, että häärahat ovat pitkälti jo jemmassa, koska ensi lukuvuonna säästäminen voi olla haastavaa.

Alkuperäinen 8000 euron arviobudjettimme on joutunut niiamaan noin 1000 eurolla, nykyisen budjettimme ollessa noin 9000 euroa (ilman häämatkaa, mutta vihkisormuksen kanssa). Koska alkuperäinen budjetti olikin melko karkea arvio, emme tunne huonoa omaatuntoa tuhannen euron joustosta. 10 000 euron haamuraja on edelleen ehdottomana takarajana eli sinänsä budjettimme on pitänyt.

Olen tosi tyytyväinen niin meidän budjettimme kuin säästöjemmekin kehitykseen. Pikku hiljaa, silloin kun ylimääräistä on, säästämällä ja asioita pois alta maksamalla ei koko hääpommi tipahda kerralla niskaan. Jälleen voimme todeta, että olemme tyytyväisiä omaan ratkaisuumme aloittaa häiden aktiivinen suunnittelu ja toteuttaminen ajoissa.


♥ Krista

4 kommenttia:

 1. Hieno kuulla että budjetti pysyy! Olisi mielenkiintoista kuulla hieman konkreettisemmin, kuinka olette saaneet säästettyä vinkkien kera:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea, vaikka ei me sinänsä mitään pyörää ole uudelleen keksitty säästämisen suhteen ':D Mutta laitan ehdottomasti harkintaan, että millaisen tekstin aiheesta saisi luotua! :)

   Poista
 2. Minuakin kiinnostaisi kuulla teidän säästötavoista, vaikka ne eivät olisikaan mitään tajunnanräjäyttäviä :) Ja mahtavaa että olette pysyneet budjetissa! Minuakin hieman hirvittää, että kuinka paljon yhteen päivään saakaan kulumaan rahaa, mutta toisaalta sitten kuitenkin haluaisi kerrankin kunnon juhlat. Meilläkin on onneksi kaksi vuotta (ja ylikin) aikaa säästää, ja olen siitä koko ajan iloisempi vaikka en jaksaisikaan niin pitkään odottaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkä aika on sinänsä kaksiteräinen miekka, koska toisaalta on kiva säästää ja fiilistellä ajan kanssa, mutta toisaalta on kivuliasta odottaa niin pitkään! Onneksi aika kuitenkin juoksee melko vauhdilla ihan huomaamatta. Meilläkin on enää vuosi jäljellä, vaikka tuntuu, että ihan hetki sitten ihmeteltiin, että vielä kaksi vuotta. <3

   Minä yritän muodostaa meidän konkreettisesta säästöprosessista jonkunlaisen postauksen tässä lähitulevaisuudessa :) Muutamia muita juttuja on jonossa tulossa julkaisuun, mutta lähiviikkoina!

   Poista