keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

Vinkkejä hääsäästämiseen

Kirjoittelin jonkin aikaa sitten meidän hääsäästöprojektimme edistymisestä. Postauksen kommenttikenttään nousi toiveita kertoa konkreettisia vinkkejä, kuinka olemme vuodessa kerryttäneet talteen kaksi kolmasosaa suunnitellusta hääbudjetistamme. Kuten sanoin jo kommentteihin vastatessa, emme todellakaan ole keksineet säästämisen suhteen pyörää uudestaan, mutta jaan toki mielelläni ne pienet jutut, jotka ovat olleet meidän säästämisessämme avainasemassa.

1. Aloita ajoissa
Tylsää kyllä, mutta esimerkiksi meille oli aivan elinehto ajoittaa häät vasta parin vuoden päähän kosinnasta. Olimme kosintavaiheessa molemmat vielä täysipäiväisiä opiskelijoita, joten perusarjen lisäksi rahaa ei ollut ylimäärin säästettäväksi. Kunnon palkkatulojen puuttuessa ja häihin ollessa vielä pari vuotta aloitimmekin säästämisen pienellä vaihteella: kumpikin laittoi yhteiselle tavoitetilille 50e kuussa. Kahdessa vuodessa kahden henkilön säästämänä 50 eurosta kuukaudessa kasvaa kuitenkin jo 2400 euroa, mikä on esimerkiksi meidän 9000e budjetistamme jo 27%.

2. Uskalla käyttää käytettyä pukua tai sormusta
Käytetty hääpuku tai vihkisormus ei ole kirottu, vaan käytetty tuote on aivan yhtä onnekas ja usein täsmälleen yhtä hyvässä kunnossa kuin alkuperäinenkin. Ja tästäkin huolimatta yhden kerran käyttö esimerkiksi hääpukujen kohdalla laskee hintaa jo noin puoleen mekon alkuperäisestä hinnasta! Itse maksoin alunperin 1900e ovh-hintaisesta Aire Barcelonan puvustani 350 euroa ja alunperin 1100e ovh-hintaisesta vihkisormuksestani 450 euroa. Enkä voisi olla valintoihin tyytyväisempi!
Niin sormus kuin naisen hääpukukin ovat iso osa kokonaisbudjettia, joten näiden etsiminen käytettynä on todella näppärä tapa laskea häiden kuluja, eli samalla pienentää säästätavoitetta.

coins-912718_1920

3. Tutustu (hää)kirppareihin netissä ja facebookissa
Hääyksityiskohtien määrä on loputon ja samat elementit toistuvat lähes kaikissa häissä, vaikka jokaiset häät aivan erilaiset olisivatkin. Tarvitaan niin laseja, vilttejä, valonauhoja kuin pöytäliinojakin. Tavara kiertää (hää)kirppareilla todella tehokkasti ja yleensä järkihintaan, joten suosittelen ehdottomasti tutustumaan kirppisten tarjontaan häähankintoja aloitellessa.

4. Säästä isoja eriä silloin, kun se on mahdollista
Meidän häitämme ei juhlittaisi vielä aikoihin, mikäli emme kumpikin olisi vuoden sisään päässeet sisään oman alamme työelämään ainakin sesonkiaikaisesti. Menneenä kesänä säästimme suurimman osan tähänastisista hääsäästöistämme ja tulevana kesänä toivon mukaan viimeistelemme paketin. Kokoaikaisista palkkatuloista säästäminen on kahden aikuisen taloudessa naurettavan helppoa, kun on tottunut elämään opintotuella. Me hoidimme säästämisen kesällä siirtämällä palkkapäivänä ronskilla kädellä rahaa tavoitetilille, ja silti rahaa riitti rentoon elämiseen, koska on tosiaan eri asia tehdä töitä kuin opiskella.

5. Karsi ylimääräisestä
Minun täytyy myöntää, että me emme ole paljoa karsineet. Olemme eläneet samanlaista elämää kuin tähänkin asti, välillä itseämme hemmotellen ja jopa ulkomailla käyden. Säästöaika häihin on kuitenkin edelleen meidän elämäämme, joten kuuluu sen myös tuntua meidän elämältämme. Toisaalta meidän perusarkemme menot ovat melko pieniä, joten paljoa karsittavaa ei edes olisi ollut.

6. Priorisoi
Tämä vinkki osuu jälleen säästämistä enemmän budjetin pienentämiseen. Kaikkea ei nimittäin voi mitenkään saada, mikäli jonkinlainen budjetti on rajoitteena. Me olemme valinneet panostavamme alkuruokaan, musiikkiin, juhlatilaan, pöytäliinoihin jne, kun taas kenties keskimääräistä pienemmän rahallisen panostuksen alla ovat kukat, minun mekkoni, vihkisormus ja valokuvaaja. Kaikkea ei voi saada, mutta hyvin paljon voi varsinkin, jos on avoin käytetyille tavaroille ja läheisten taidoille. ♥

StockSnap_WTER880LH2

En tiedä laisinkaan, oliko tästä hyötyä kenellekään, mutta tämä on ollut meidän reseptimme onneen. Aivan ehdottomasti tärkeimpänä pointtina meille ovat olleet pikkuhiljaa työelämään siirtyminen ja niistä tuloista raju säästäminen sekä käytettyihin tavaroihin luottaminen. Samalla linjalla aiomme myös jatkaa ja olen varma, että ensi helmikuussa juhlimme joka senttiä myöten ansaittuja ja meidän näköisiä hääjuhlia.


♥ Krista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti